Hlavní obsah

I ve velkých parcích je třeba mít nasazenou roušku

Právo, jkk, mar

Jedno z opatření, o kterých lidé nemají vždy úplně jasno, je povinnost nosit roušky v městských parcích. Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které od pondělí ukládá lidem mít zakryté dýchací cesty v zastavěném území, se právě vztahuje i na parky ve městech. A to bez ohledu na to, jak daleko se nacházíte od ostatních lidí či jak je park rozsáhlý.

Foto: Profimedia.cz

Na procházce v parku je nutné mít roušku. Bez ohledu na to, zda jsou v okolí nějací lidé.

Článek

Z opatření vyplývá, že roušku lze sundat v podstatě jen doma nebo v přírodě. „Když půjdete do lesa, budete tam sami nebo jen se svými příbuznými, tak to nebude potřeba nosit,“ vysvětloval povinnost už dříve ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Policisté kontrolují povinnost nosit roušky mimo jiné i v městských parcích
mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík

Na městské parky se pohlíží jako na součást zastavěného území, a proto je nutné mít nasazenou minimálně chirurgickou roušku. Nařízení se týká i velkých zelených ploch, jako je pražská Stromovka. Nicméně to neznamená, že každý za nenasazenou roušku v parku, kde široko daleko nikdo není, dostane pokutu. Policisté i strážníci řeší takové případy individuálně a často postačí domluva.

Roušky v ulicích jsou povinné, část lidí je ale nenosí

Domácí

„Vždy záleží na strážníkovi, jak posoudí všechny okolnosti. Ale zrovna ve středu jsme měli případ ve Vrchlického sadech (park před hlavním nádražím v Praze), kdy jeden muž roušku neměl, odmítal si ji nasadit, tak to strážníci museli řešit,“ řekla Právu mluvčí pražské městské policie Jiřina Ernestová.

Dodržování nošení roušek na ulici.Video: Novinky

Stejný přístup razí i státní policie. „Policisté kontrolují povinnost nosit roušky mimo jiné i v městských parcích. A je možné, že i za pohyb v parku bez zakrytých dýchacích cest padne pokuta,“ potvrdil Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Policisté v Ostravě tvrdě zasáhli proti ženě bez roušky. Zaklekli na ni tři

Krimi

Policisté i strážníci mohou za porušení mimořádných opatření udělit na místě pokutu až deset tisíc korun. Avšak jen pokud se sankcí dotyčný souhlasí. V opačném případě vše nahlásí státní i městská policie správním orgánům.

Reklama

Výběr článků

Načítám