Hlavní obsah

Svrčinová: Trasování nyní funguje velmi dobře

Právo, Jan Martinek

Nová hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová poskytla deníku Právo rozhovor. Mluví o tom, že opatření musí být rychlá a razantní.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nová hlavní hygienička Pavla Svrčinová

Článek

Co budete v úřadu hlavní hygieničky dělat jinak než vaše předchůdkyně Jarmila Rážová?

Problém, který bych chtěla řešit jako první, je sjednocení práce hygienických stanic a jejich podpora v chytré karanténě a trasování. Chtěla bych nastavit jednotnou úroveň hovorů, které by měli dělat naši pracovníci, a zbytek by navolávala externí callcentra.

Kolegové jsou hodně unavení. Není nás mnoho a deset tisíc hovorů denně, které musíme zvládnout, je na hraně. Je to i psychicky náročné, všechno vysvětlit, na nic nezapomenout, někdy se dovoláte příbuzným člověka, který je už v nemocnici v těžkém stavu.

Je to něco, co se nějakým způsobem děje, zdůvodnil Blatný odchod Rážové

Domácí

Jeden člověk může za den udělat deset patnáct telefonátů. Telefonát může trvat deset minut, ale jiný třeba třicet nebo čtyřicet. Lidé se také musí občas najíst, napít nebo musí odejít od počítače.

Funguje ještě vůbec trasování a chytrá karanténa vzhledem k tomu, že máme patnáct tisíc nově nakažených denně?

Trasování funguje velmi dobře. Systém potřebuje ještě doladit, ale oproti tomu, co bylo dříve, je to nebe a dudy. Armáda odvedla opravdu velký kus práce.

Jako hlavní hygienička budete muset přímo spolupracovat s premiérem Andrejem Babišem a ministrem Janem Blatným. Jste na to připravená?

Doufám, že spolupráce poběží dobře. Pana ministra jsem teď viděla naživo poprvé a našli jsme společnou řeč v tom, co by mělo a nemělo fungovat. S panem premiérem jsem se už několikrát potkala, když jsme řešili situaci v OKD. Je zvyklý, že když dá úkol, tak ho nemusí opakovat, a když není splněn, má s tím problém. Já jsem člověk, který je zvyklý plnit termíny a úkoly. Potřebuju k tomu ale také zpětnou vazbu, jestli je úkol splněný dobře.

Podivným tendrem na dodávku antigenních testů pro školy se zabývá antimonopolní úřad

Ekonomika

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch loni v létě zvažoval vaše odvolání z čela moravskoslezské hygieny právě kvůli otálení při řešení situace v OKD.

Opatření, která jsme nastavili, byla dobrá. Zabrala, ložisko v OKD jsme zvládli a situace se zklidnila. Ještě v září jsme na tom byli v porovnání s jinými kraji velmi dobře.

Kritika se na vás snesla i kvůli festivalu, který byl náhradou za Colours of Ostrava a který jste prakticky zrušili v jeho průběhu.

O tom festivalu jsme vůbec nevěděli, nikdo s námi ani neprojednal podmínky. Opatření jsme vyhlásili v poslední den festivalu. Kdy jsme to měli vyhlásit? Já jsem ze staré školy. Epidemiologové nás učili, že opatření musí být rychlá a razantní. Naučili jsme se vyhlašovat opatření s dvou- třídenní prodlevou.

Před několika dny koloval po internetu rasistický vtip, který jste údajně sdílela. Řekla jste, že nevíte, jak se to na vašem Facebooku ocitlo. Někdo se vám tedy vloupal do profilu?

Nevím a nejsem si vědoma, že bych něco takového sdílela. Já jsem svůj profil smazala. Dávala jsem tam maximálně obrázky zvířat a hub nebo recepty. Ani nevím, jestli je možné, že se mi do profilu mohl někdo nabourat.

Svrčinová si smazala Facebook. Ke kontroverznímu příspěvku se nehlásí

Domácí

Možné to asi je, jen nevím, proč by to někdo dělal.

Může být, že jsem se uklikla. Já se k příspěvkům nevracela.

Reklama

Výběr článků

Načítám