Hlavní obsah

Starosta Perpignanu otevřel muzea navzdory koronavirové uzávěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávit pár hodin v muzeu je v době koronaviru pouhým snem mnoha lidí. Louis Aliot, starosta jihofrancouzského města Perpignan, se rozhodl, že tento sen lidem splní. Bez ohledu na to, že jsou v zemi muzea a památky uzavřené, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Starosta Perpignanu nechal otevřít muzea, navzdory koronavirovým opatřenímVideo: Reuters

 
Článek

V úterý se proto otevřela čtyři muzea, která se ve městě nacházejí. Starosta tvrdí, že návštěva muzea je stejně bezpečná, jako například jízda městskou hromadnou dopravou nebo nákup v supermarketu.

„Myslím si, že muzea jsou místa, která jsou součástí toho, co je pro život zásadní. Je nutné je velmi rychle znovu otevřít. Virus tu s námi bude žít i nadále a nemůžeme být po zbytek života neustále zavření,“ řekl starosta. Podle jeho slov se kulturní místa mohou otevřít, aniž by byl někdo ohrožen na životě.

Městečko vypovědělo poslušnost slovenské vládě, bude si covid řešit samo

Evropa

„Rozhodně to není nebezpečnější, než když se cestuje metrem, vlakem nebo když jste na jiných místech. Musíme ukázat, že existují řešení, jak dál žít,“ dodal Aliot, který je od roku 1990 členem strany Národní sdružení vedené Marine Le Penovou.

Otevření muzeí bude mít ale soudní dohru. Místní správní soud by měl rozhodnout, zda muzea provozovaná městem zase zavře. „Knihovny jsou centra kultury, a ty jsou veřejnosti přístupné, zatímco muzea nikoliv? Chci říct, že je zde zjevný rozpor, a doufám, že mi soudci dají za pravdu,“ řekl Aliot agentuře Reuters.

Lidé jsou ale nadšení. „Jsme spokojení. Pandemie nás připravila o mnohá potěšení a radosti, byli jsme už frustrováni nedostatkem kultury,“ uvedl jeden z návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám