Hlavní obsah

ROK S COVIDEM: Nacházejí osobnosti na pandemii i něco pozitivního?

Už více než rok žijí všichni obyvatelé České republiky pod více či méně přísnými protikoronavirovými regulemi. Covid-19 nám sebral naše blízké a změnil naše životy. Novinky se zeptaly čtrnácti osobností českého veřejného života na to, jaký podle nich byl a je rok s covidem. Tentokrát přinášíme jejich odpovědi na otázku, zda se podle nich dá na celé nastalé situaci najít i něco pozitivního.

Foto: koláž Novinky.cz, Novinky

Článek

Dagmar Pecková, operní pěvkyně

Foto: Právo

Dagmar Pecková

Ano. Lockdown trávím mimo Čechy u své rodiny. Specializovala jsem se na kuchařské a kulinářské umění. Téměř denně vytvářím něco dobrého k jídlu a inspiruji se recepty z celého světa... Zraje tak postupně nápad na novou knihu. Kuchařek je přeci tak málo, že 😀. A navíc – vaření má s uměním hodně moc společného. Něco vytvoříte, věnujete tomu duši, pak se to sní a zůstane buď dobrý, nebo špatný dojem.

Jiří Strach, scenárista a režisér

Foto: Právo

Jiří Strach

Odkryla leckteré charaktery. V dobrém i ve zlém. Měl jsem také víc času na rodinu... A pak že se začaly zase vymýšlet anekdoty.

ROK S COVIDEM: Jak pandemie změnila život slavných Čechů

Koronavirus

Daniel Beneš, předseda představenstva společnosti ČEZ

Foto: Právo

Daniel Beneš

Pozitivní je, že si víc uvědomujeme hodnotu věcí a zážitků, které jsme dříve považovali za všední a samozřejmé. Jako pozitivní vnímám i větší zájem o naše zdraví a zdraví našich blízkých a s tím související růst prestiže zdravotní péče, kterou máme v České republice. Zdravotníci a všichni, kdo slouží v tzv. první linii, si určitě zaslouží náš obdiv a poděkování.

Ivan Netuka, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM

Foto: archív autora

Ivan Netuka

Určitě, každá negativní situace skrývá i příležitost. Díky zmiňované nedostupnosti části profesního vyžití mám jinak nebývalý luxus intenzivního trávení času s rodinou a možnost utřídit si priority z širší perspektivy. Zároveň obdivuji všechny, kdo slouží v první covid linii, za jejich statečnost, odhodlání a empatii. Potřebujeme hrdiny.

Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd

Foto: Právo

Eva Zažímalová

To, jak se dovedeme bránit pomocí vědy a technologií – třeba vývoj kvalitních vakcín nebo testů byl neobyčejně rychlý. A potěšilo mě, jak se vědecká komunita napříč různými institucemi okamžitě a spontánně semkla a začala řešit odborné problémy s pandemií související.

V osobní rovině musím, kromě více času na různé úpravy doma, přiznat jeden nečekaný přínos: mnohem více chodím pěšky a mám z toho radost!

Helena Illnerová, biochemička, fyzioložka, bývalá předsedkyně AV

Foto: Právo

Helena Illnerová

Určitě. Člověk najednou má čas více vnímat svůj malý okruh a intenzivně, den po dni, vidět malé zázraky ve svém okolí: kdy se objeví první pupeny na keři před domem, jak květiny pomalu začínají vystrkovat své hlavičky, kdy se z poupat na keři stanou zářivé hvězdičky. A samozřejmě si také uvědomuji, kolik báječných lidí se snaží v krizi pomáhat jiným, být solidární a cítit odpovědnost za společnost.

Jiří Hrdina, bývalý hokejista

Foto: Právo

Jiří Hrdina

Na této situaci nic pozitivního nenacházím.

ROK S COVIDEM: Co nám nejvíc chybí podle slavných Čechů

Koronavirus

Jiří Grygar, astronom a astrofyzik, Fyzikální ústav AV ČR

Foto: Právo

Jiří Grygar

Ano, hlavně proto, že se mohu do sytosti vyspat. Vyhovuje mi spát devět hodin a je to vidět na lepší paměti a menší únavě.

Martina Sáblíková, rychlobruslařka

Foto: Právo

Martina Sáblíková

Těžko se mi mluví o pozitivech, když tady umírají tisíce lidí. Myslím na doktory, sestřičky, celý zdravotní personál i pozůstalé po zemřelých. Těm se život obrátil naruby. Všem přeji hodně síly.

Petr Čech, fotbalista

Foto: Právo

Petr Čech

Nemůžeme mluvit o pozitivech v momentě, kdy lidé umírají, spousta dalších pak přichází o základní životní jistoty. Úctyhodná byla a je obrovská vlna solidarity mezi lidmi napříč národy a hranicemi.

Pavel Kolář, fyzioterapeut

Foto: Právo

Pavel Kolář

Covid-19 je cesta k tomu se zamyslet nad tím, kam společnost směřuje, a udělat parametrické změny. Je příležitostí k přehodnocení nastavených hodnot v našich životech a k návratu k těm vskutku nosným a pro život důležitým. Je to nová výzva k přenastavení všech oblastí našeho života a přechodu na jeho úspornější a rozvážnější režim.

Aleš Linhart, předseda České kardiologické společnosti

Foto: archív autora

Aleš Linhart

Třeba odhalení charakteru a přístupu lidí k práci. Pokud jde o spoustu mých spolupracovníků a spolupracovnic ale i o studenty a studentky medicíny, kteří nám pomáhají, ukázalo se, že mnozí z nich jsou opravdu odhodlaní srdcaři, neuvěřitelně stateční a vytrvalí. Myslím, že si zaslouží obdiv a poděkování.

Také jsme zjistili, co je ve skutečnosti postradatelné nebo uskutečnitelné efektivněji na dálku. Díky ní bychom se napříště mohli chovat nejen efektivněji, ale třeba i ekologičtěji.

Poslední věcí je trpká lekce, kterou jsme si nedobrovolně dopřáli. Ta lekce spočívá v naší nepřipravenosti a setrvávání v omylu. I když jsme na italském a americkém příkladu viděli, co epidemie umí, nebyli jsme na druhou vlnu vůbec připraveni.

Václav Cílek, geolog, klimatolog, Geologický ústav AV ČR

Foto: Jan Handrejch, Právo

Geolog, klimatolog, spisovatel, esejista, filozof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy Václav Cílek.

Mám to štěstí, že mohu být na chalupě, a stejně jsem plánoval stahovat se z veřejného života do většího ústraní, takže osobně se mi skoro nic negativního nedělo. Jen občas člověka přepadnou obavy z budoucnosti či strach o lidi kolem sebe.

Václav Pačes, biochemik, bývalý předseda AV ČR

Foto: Právo

Václav Pačes

Snad jen to, že si snad politici uvědomili, že je třeba se lépe připravit, a to včetně podpory výzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám