Hlavní obsah

Proč roste číslo R, když počty nakažených klesají? Jen matematika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv počty nově nakažených i hospitalizovaných nyní postupně klesají, v pondělí vystoupalo reprodukční číslo až k těsné blízkosti hodnoty čísla jedna, což by mohlo značit opětovné zrychlování šíření epidemie koronaviru. Nárůst ale může být zapříčiněn způsobem výpočtu čísla R, do něhož se promítly Velikonoce.

Článek

Zjednodušeně číslo R udává průměrný počet lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný. Jestliže je vyšší než jedna, šíření nemoci zrychluje, pokud nižší, epidemie zpomaluje. Pod hodnotou jedna se reprodukční číslo drží nepřetržitě od 8. března.

Pondělní číslo R se zastavilo na hodnotě 0,96. Další růst lze pravděpodobně očekávat i v nadcházejících dnech, ani případný nárůst nad 1,0 však nemusí nutně znamenat zhoršování epidemické situace či zrychlování šíření epidemie onemocnění covid-19.

Vliv Velikonoc

Vliv na aktuální reprodukční číslo zřejmě mají velikonoční svátky, které se hodnotami podobají víkendům. O těch se obecně méně testuje a bývá vykazováno méně nakažených než ve všední dny. Potvrzuje to i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Velmi zjednodušeně řečeno se totiž číslo R počítá tak, že se vydělí hodnoty z období posledních sedmi dní hodnotami předcházejících sedmi dní, přičemž obě tato období se vždy o dva dny překrývají. V tomto překryvu se ocitlo také Velikonoční pondělí 5. dubna, kdy bylo zaznamenáno jen 1417 nově nakažených.

„O Velikonocích došlo logicky k propadu počtu testů a záchytů nemoci, a proto nyní i relativně malé počty diagnostikovaných nesnižují reprodukční číslo. Tento jev bude ještě pokračovat, neboť i počátek tohoto týdne bude relativně vztahován k Velikonočnímu pondělí. Můžeme tedy při aplikaci sedmidenního výpočtu očekávat i zdánlivé navýšení čísla R,” napsal Novinkám Dušek.

Havlíček: Na další uvolnění musíme aspoň dva týdny počkat

Domácí

Vzhledem k tomu, že velikonoční svátky, kdy byla nižší čísla, už spadají do předminulého sedmidenního období, snížilo se tak souhrnné číslo, které při výpočtu čísla R funguje jako dělitel. Za minulé sedmidenní období tak bylo 27 309 nakažených, zatímco za předminulé 28 406.

Konkrétní rovnice je pak 27 309 : 28 406 = 0,96 (zaokrouhleno na dvě desetinná místa).

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno dnes otevírá

Česko se po týdnech tuhé uzavírky dočkalo prvního rozvolňování. Skončily zákazy pohybu mezi okresy i nočního vycházení, do škol se vrací alespoň první stupeň....

Výběr článků

Načítám