Hlavní obsah

Co všechno dnes otevírá

Jindřich Ginter, Právo, Jindřich Ginter

Česko se po týdnech tuhé uzavírky dočkalo prvního rozvolňování. Skončily zákazy pohybu mezi okresy i nočního vycházení, do škol se vrací alespoň první stupeň. Otevírají se i některé provozy od dětské módy přes papírnictví po trhy a venkovní prostory zoo.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prodejna dětské obuvi v brněnských Židenicích se chystá na znovuotevření po rozvolnění protiepidemických opatření.

Článek

„Strašně moc se těším do školy. Některé spolužačky jsem několik týdnů neviděla. Ale po klucích se mi zase tak moc nestýská,“ svěřila se Právu jedenáctiletá Viktorie ze severní Moravy.

Školáci 1. stupně se budou do lavic vracet v týdenních rotacích. Viktorie nastupuje zítra. „Testu na koronavirus se trochu bojím. Ale táta mi říkal, že výtěr z nosu nic není, oni to už mají v práci,“ dodala.

Přehledně: Otevírají se obchody i školy. Co se od pondělí mění?

Koronavirus

Hned po škole zamíří „páťačka“ do ZUŠ na klavír. Také umělecké školy se otevírají, zatím ale jen pro výuku, při níž je přítomen jen učitel s jedním žákem. A navečer už školačku doma bude čekat nové oblečení – rodiče odkládali některé nákupy na dobu, až bude otevřeno. A dnes otevírají prodejny s dětskou obuví a oděvy. „Rodiče se obávají nakupovat boty online, těšíme se, že se budeme moci zase se zákazníky setkávat a moci jim při výběru obuvi pro děti poradit, protože noha dětem roste rychle,“ uvedla Denisa Jandová ze společnosti Baťa.

Návalu lidí chce po nucené uzavírce využít diskontní síť KiK tím, že na dětskou módu chystá slevy, a slevy dětských oděvů a obuvi až o 30 procent na pondělní znovuotevření připravil podle svého vyjádření i Globus.

Prodej na trzích bez občerstvení

Své provozy dnes znovu otevřou také čistírny, prádelny, zámečnictví či opravny zařízení pro domácnost. Lidé také opět mohou do vnitřních prostor autoservisů i knihoven, jež dosud řešily zápůjčky přes výdejní okénka či tzv. knihoboxy.

Ožijí rovněž farmářské trhy, ačkoliv i u nich platí zpřísněná hygienická pravidla, mezi stánky a lidmi musí být rozestupy a prodejci vedle zeleniny, ovoce, květin, osiva, pekařských výrobků či medu nesmějí prodávat občerstvení ani nabízet ochutnávky.

Doporučení dali pozdě, vysvětlil Babiš zmatky se setkáváním lidí

Domácí

Otevírají se zoologické a botanické zahrady, zatím ale jen jejich venkovní prostory pro omezené počty návštěvníků, všechny pavilony zůstávají zavřené.

Nejasnosti panují ohledně shromažďování. Pandemický zákon, který odteď dění v zemi řídí, povoluje maximálně 20 lidí venku a deset uvnitř. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) však kabinetu navrhne omezení na maximálně dvě osoby. Výjimky platí pro pohřby a svatby, těch se smí účastnit 15 lidí.

Jaké změny nastaly s koncem nouzového stavu
Žáci 1. stupně chodí do školy v rotacích. Podmínkou je testování v pondělí a ve čtvrtek. Kvůli horší situaci ale ještě zůstaly zavřené školy na Děčínsku.
Školky jsou k dispozici jen pro předškoláky, ve třídě může být maximálně 15 dětí.
Obnovuje se praktická výuka ve středních školách, prezenční výuka ve speciálních školách i výuka ve formě jeden žák na jednoho učitele na ZUŠ.
Skončilo omezení cestování mimo okresy.
Skončil zákaz nočního vycházení.
Otevřít mohou dětské oděvy a obuv, papírnictví, zámečnictví, knihovny, čistírny, prádelny, farmářské trhy, opravny pro domácnosti, prodej náhradních dílů pro auta a stroje, autoservisy.
Obchody smějí mít otevřené až do 22 hodin.
Lidé mohou do venkovních prostor zoologických a botanických zahrad.
Obnoví se závěrečné zkoušky v autoškolách.
Povolují se návštěvy ve věznicích a detenčních zařízeních.
Povoleny jsou i služby pro projektování, psychologické poradenství a diagnostika.

Vše ostatní poběží jako dosud. Většinově zavřené zůstávají například hotely, v nichž se mohou ubytovat jen lidé na služební cestě, kteří se tímto účelem písemně prokážou. Restaurace nadále smějí prodávat jen přes okénko. O hodinu – na 22.00 – se jim ale posouvá povolená otevírací doba.

Zavřená zůstávají fitness centra i lanové dráhy. Zástupci obou provozů už zaslali vládě předžalobní výzvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám