Hlavní obsah

Potvrzeno. Nachlazení odrazí covid-19

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, o čem se hovoří už několik měsíců, potvrzují nyní tvrdá data: vědci z americké Yaleovy univerzity shledali, že šíření viru SARS-CoV-2 by mohl zastavit běžný respirační rhinovirus, původce běžného nachlazení.

Foto: Profimedia.cz

Rhinovirus ve vizualizaci

Článek

Ten totiž spouští geny stimulované interferonem, které přirozeně aktivují imunitní systém. K těmto zjištěním dospěli experti během laboratorních pokusů a publikovali je v časopise Journal of Experimental Medicine.

Studie naznačuje, že obyčejné nachlazení nás může chránit před infekcí koronaviry
Ellen Foxmanová, Yaleova univerzita

Hledání možné léčby koronavirové infekce se ujal výzkumný tým z Yaleovy univerzity. Pod vedením Ellen Foxmanové, profesorky laboratorní medicíny a imunobiologie, se vědci zaměřili na geny stimulované interferonem v časných stadiích onemocnění covid-19.

Navázali tak na svou předchozí studii, jejíž výsledky naznačovaly, že viry nachlazení mohou chránit tělo před chřipkou. Nakazili laboratorně vypěstovanou lidskou respirační tkáň novým koronavirem a sledovali, jak se chová.

Během prvních tří dnů se virová nálož ve tkáni každých šest hodin zhruba zdvojnásobila. Když pak vědci infikovali stejnou tkáň rhinovirem, replikace SARS-CoV-2 se zcela zastavila.

Covid část virů chřipky vymýtil

Koronavirus

„Naše studie naznačuje, že obyčejné nachlazení nás může chránit před infekcí koronaviry,“ upozornila Foxmanová.

Výzkum ukázal, že nachlazení aktivuje antivirovou ochranu, známou jako „antivirová interferonová odpověď“, která chrání tělo před mnoha virovými infekcemi, včetně SARS-CoV-2.

Záleží na jedinci

„Víme, že tyto interferonové reakce jsou obzvláště důležité pro boj s covidem-19. Virus dělá vše pro to, aby tyto obranné mechanismy zablokoval, jakmile infikuje tělo. Zjistili jsme však, že pokud tyto obranné mechanismy předem aktivuje jiný vir, dochází k silné obraně proti SARS-CoV-2 hned od počátku infekce,“ vysvětlila lékařka. Rezistence však závisí na stavu jedince, který je v době infekce vystaven nízké virové náloži.

Při dlouhém covidu rychle stárne imunitní systém, tvrdí studie

Zahraniční

Proto zůstávají pravidla sociální izolace i nadále velmi důležitá, zdůrazňují experti v odborném časopise.

Ví se o 99 druzích
Rhinoviry (z řeckého rhis – nos) jsou nejběžnějšími a nejinfekčnějšími nositeli nachlazení v lidské populaci.
Onemocnění se projevuje teplotami mezi 37 °C a 39 °C.
Projevy infekce zasahují především horní cesty dýchací.
Bylo rozpoznáno 99 typů lidských rhinovirů.
Liší se v závislosti na velikosti povrchových proteinů.

Reklama

Výběr článků

Načítám