Hlavní obsah

Pandemie skončila, tvrdí Drosten

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru podle předního německého virologa Christiana Drostena skončila. Drosten, který byl ve své zemi tváří boje proti nemoci covid-19, to řekl v rozhovoru pro server listu Der Tagesspiegel.

Foto: Profimedia.cz

Christian Drosten

Článek

„Tuto zimu zažíváme první endemickou vlnu SARS-CoV-2, čímž podle mě pandemie skončila,“ uvedl šéf virologického institutu berlínské kliniky Charité s tím, že imunita obyvatelstva bude po skončení nynější zimy silná, a že se tedy koronavirus v létě sotva prosadí. Drosten zcela nevyloučil, že by mohlo přijít nepříjemné překvapení v podobě mutačního skoku, on sám jej ale neočekává.

Názor, že šíření koronaviru přešlo z pandemické do endemické fáze, sdílí také člen poradního týmu spolkové vlády pro boj s covidem Christian Karagiannidis. „Počítám s tím, že pandemie bude rychle odeznívat,“ řekl v interview pro mediál­ní skupinu RND.

Připustil, že se ještě může objevit nějaká menší vlna koronaviru, ale imunita populace je podle něj již solidní. Výrazem toho je i fakt, že na jednotkách intenzivní péče je s covidem mnohem méně lidí než dříve, dodal Karagiannidis.

Výroky Drostena a Karagian­nidise povzbudily volání některých politiků, aby byla zrušena zbývající koronavirová opatření, především povinné roušky ve zdravotnických zařízeních a hromadné dopravě.

Čínští turisté se nadšeně rozjíždějí do světa, zatímco jim doma exploduje covidová bomba

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám