Hlavní obsah

ON-LINE: Přibylo 12 514 nakažených, v nemocnicích je téměř šest tisíc lidí

Aktualizováno

V Česku za sobotu přibylo 12 514 nově detekovaných případů nákazy koronavirem. Týdenní incidence klesla podruhé za sebou, před tím se naposledy snížila koncem září. Dolů jde z rekordních hodnot, v tomto týdnu vystoupala až na 1233 případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Incidence je také stále vyšší než před týdnem, kdy byla pod hodnotou tisíc. Dění ohledně koronaviru sledují Novinky on-line.

Článek

13:24 - V Česku vzniknou další očkovací centra. Pražané budou moci nově pro vakcínu na Černý most, dalších 22 míst přibude v dalších částech země. V Otázkách Václava Moravce to uvedl dosluhují ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

13:23 - Na Slovensku zaznamenali 7575 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 46 infikovaných. V nemocnicích je 3213 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 289 na JIP a 256 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 667 961 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 14 274 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 628 496 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 466 037 osob.

10:26 - První pravděpodobný případ varianty omikron už hlásí také Rakousko, a to konkrétně v Tyrolsku. Nakažený se minulý týden vrátil z Jihoafrické republiky.

9:30 - Vláda bude v týdnu jednat o obnovení programu Antivirus. Firmy by mohly dostávat 60 procent vyplacené mzdy do 29 tisíc korun. Podle Jany Maláčové by o tom vláda mohla rozhodnout už v pondělí.

8:53 - Prezident republiky Miloš Zeman, který je nakažený koronavirem a musí být v izolaci, bude při jmenování Petra Fialy premiérem za průhlednou stěnou. Na stránkách Hradu to uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman bude při jmenování Fialy premiérem za průhlednou stěnou

Domácí

7:34 - Zdravotníci v Austrálii, konkrétně v Novém jižním Walesu, potvrdili první dva případy nové varianty viru zvané omikron. Oba nakažení se v sobotu večer vrátili z jihu Afriky. Oba jsou plně očkovaní a nevykazují žádné příznaky.

6:57 - Zhruba o desetinu se snížil už páteční počet nových případů, denní přírůstky klesají po dvou měsících. V nynějším týdnu ale třikrát přesáhly 20 tisíc a už teď je jasné, že v tomto týdnu bude nejvíc nově potvrzených případů koronaviru od začátku epidemie v ČR loni v březnu. Testů PCR laboratoře v sobotu provedly zhruba 65 700, asi o 2300 méně než před týdnem. Antigenních testů ubylo o víc než tři čtvrtiny na 6800.

6:16 - Sobotních 5968 lidí s covidem-19 v českých nemocnicích je sice méně než v předchozích čtyřech dnech, počet je ale zhruba o 800 vyšší než před týdnem. Navíc dál přibylo pacientů ve vážném stavu, nemocnice pečují o 948 takových lidí. Před týdnem bylo pacientů ve vážném stavu téměř o 200 méně. Nemocnice zejména na Moravě a ve Slezsku zastavily odkladnou péči, začaly také přesuny pacientů mezi kraji.

5:55 - Sedmidenní incidence v Německu opět vzrostla a dosáhla historického maxima, nakažených je průměrně 446,7 lidí na 100 tisíc obyvatel. Dnes ráno o tom informovala agentura DPA s odvoláním na údaje Institutu Roberta Kocha (RKI). Zdravotníci za poslední den zachytili 44 401 nových případů infekce koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19.

5:45 - Izrael zakáže na dva týdny vstup do země všem cizincům. Chce tak omezit šíření nové a potenciálně nakažlivější varianty koronaviru nazvané omikron. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení premiéra Naftaliho Bennetta. Izrael se tak stane první zemí, která kvůli nové variantě viru zcela uzavře své hranice.

Švýcarsko omezilo Čechům vstup do země

Zahraniční

5:35 - Voliči ve Švýcarsku budou dnes v referendu rozhodovat o tom, zda podpoří stávající vládní plán boje s pandemií covidu-19. Jeho součástí je kromě jiného finanční pomoc lidem zasaženým protikoronavirovými opatřeními a covidové pasy, které Švýcaři musí předkládat při vstupu do restaurací, kulturních či sportovních zařízení. Hlasování se koná v době, kdy svět znepokojuje nová varianta koronaviru zvaná omikron a odhalená v Jihoafrické republice.

Varianta omikron v Česku potvrzena

Domácí

5:30 - Nových případů koronaviru v České republice v mezitýdenním srovnání podruhé v řadě ubylo. V sobotu počet klesl o desetinu na 12 514. Incidence se snížila na 1191.

Reklama

Výběr článků

Načítám