Hlavní obsah

Nouzový stav jen do Štěpána? O Silvestru rozhodne omikron

Aktualizováno

Na Štěpána, druhý svátek vánoční 26. prosince, se může Česko vrátit do běžných kolejí. Nastupující vláda totiž nepočítá s tím, že by prodloužila třicetidenní nouzový stav, který by tak skončil 25. prosince o půlnoci. Tím by padl zákaz zavírat restaurace a bary ve 22 hodin nebo pořádat sportovní a kulturní akce maximálně pro tisíc diváků. Na Silvestra by tak mohlo být veselo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Silvestr na Václavském náměstí: světla a rachot pyrotechniky

Článek

O prodloužení by musela rozhodnout Sněmovna. Vlastimil Válek, který by měl v pátek převzít resort zdravotnictví, řekl, že nová vláda o případné žádosti rozhodne v pátek.

Předseda sociálního výboru Vít Kaňkovský z KDU-ČSL Právu sdělil: „Pokud nedojde ke zhoršení epidemiologické situace a bude pokračovat trend zlepšení, tak by se podle mého názoru nouzový stav prodlužovat neměl.“

Dá se čekat, že nouzový stav prodlužovat nebudeme
ministr nové vlády

„Nemohu vám to říci oficiálně, ale dá se čekat, že nouzový stav už prodlužovat nebudeme,“ řekl Právu jeden z ministrů. Jeho slova potvrdil i další člen budoucí vlády.

Nastupující premiér Petr Fiala (ODS) Právu řekl, že o nouzovém stavu rozhodnou na prvním řádném zasedání nové vlády ve středu 22. prosince. Na dotaz, jaký je jeho názor na prodloužení nouzového stavu, řekl: „My přinášíme jako vláda nový způsob komunikace. Nejdříve se dohodneme a pak to sdělíme veřejnosti.“

MeSES proti

Jeho opatrnost je na místě, protože do hry může vstoupit rychlé šíření varianty omikron, která např. ve Velké Británii způsobila za poslední týden 50procentní nárůst počtu nakažených koronavirem.

Jak plní omikron nemocnice? Proti deltě jen třetinově

Svět

Právě proto Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) vybízí k prodloužení nouzového stavu. „Skupina zdůrazňuje, že vzhledem k rychlosti šíření varianty omikron je důležité nastavit takové procesy krizového řízení a rozhodování, které mají odpovídající rychlost a flexibilitu, a považuje za nutné prodloužení nouzového stavu,“ uvedla ve středu.

Nouzový stav vyhlásila Babišova vláda 25. listopadu na 30 dní a díky tomu mohla zakázat pořádání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Restaurace, bary či kluby musí mít zavřeno mezi 22. hodinou večerní a pátou hodinou ranní.

Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce nyní může maximálně 1000 sedících osob, na další hromadné akce, jako jsou např. taneční, může jen 100 lidí. V obchodních centrech si teď mohou lidé vzít jen jídlo s sebou. Na veřejnosti je zakázáno pít alkohol.

Reklama

Výběr článků

Načítám