Hlavní obsah

Němci chtějí zrušit bezplatné testy na koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo zatím ještě definitivně nerozhodlo o tom, zda přestane od podzimu hradit neočkovaným testy na koronavirus, odborná veřejnost a část politické reprezentace však chtějí hrazení testů utnout, napsal server deníku Bild. Vychází z výsledků posledních debat a prohlášení prezidenta tamější lékařské komory Klause Reinhardta.

Foto: Profimedia.cz

Klaus Reinhardt

Článek

„Do konce léta mají všichni šanci získat očkování. Je proto fér, že neočkovaní, když pojedou na dovolenou a půjdou do restaurace nebo do kina, si budou muset hradit antigenní nebo PCR testy sami. Přece není povinností společnosti, aby platila jednotlivcům za jejich neochotu  nechat se očkovat,“ řekl Reinhardt. Politici by podle jeho slov měli jasně sdělit, jaké výhody v dlouhodobějším horizontu plynou pro ty, kteří se rozhodli pro očkování.

Z koronaviru se stává nákaza typu chřipky, tvrdí německý profesor

Evropa

V podobném duchu se vyslovil také bavorský premiér Markus Söder (CSU). Ti, kteří jsou plně očkováni, by podle jeho slov měli mít „více svobody“, například by pro ně neměla platit žádná povinnost karantény po návratu z dovolené. Bavorsko chce díky pobídkám k očkování a snadno dostupným očkovacím místům zvýšit tempo vakcinace.

V Německu se už nebudou řídit počtem nakažených za sedm dní

Evropa

„V boji s delta mutací závodíme s časem,“ řekl Söder na začátku týdne, když navštívil mnichovské centrum, kde se očkují studenti středních škol.  Plně očkovaným slíbil „větší svobodu“. „Úplná a ničím nezatížená svoboda je možná pouze s očkováním. Bez očkování není svoboda, alespoň ne v podobě, v jaké si ji představujeme,“ řekl bavorský premiér.

Je nakažlivější, ale zemře méně lidí, tvrdí o indické mutaci virolog

Evropa

V Česku chce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ukončit hrazení testů na koronavirus z veřejného zdravotního pojištění od 1. září. V současné době jsou ze zdravotního pojištění hrazeny měsíčně čtyři antigenní testy a dva PCR. „Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval,“ řekl ministr. Indikované testy lékařem či hygienickou stanicí musí být i nadále hrazeny standardně ze zdravotního pojištění, dodal Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám