Hlavní obsah

Návrat z Kanárských ostrovů bude pro neočkované jednodušší

Právo, pcl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednodušší návrat do Česka budou mít neočkovaní lidé, kteří přicestují z Azorských a Kanárských ostrovů. Ty se totiž přesunuly do mírnějšího, středního rizika nákazy. Tedy mezi „oranžové“ země na tzv. mapě či semaforu cestovatele.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Při návratu do Česka z těchto regionů musí cestující vyplnit příjezdový formulář, pokud necestuje individuální dopravou, a být testován před vstupem na území ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Naopak Francie a s ní portugalský ostrov Madeira budou kvůli tamní epidemiologické situaci od pondělí nově spadat mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy, značené tmavě červenou barvou.

Mezi ně se řadí také např. Chorvatsko, Slovensko či Itálie, zatímco do červené kategorie zemí s vysokým rizikem spadá třeba Portugalsko, Itálie nebo Švédsko.

Zákazy cestování jsou neefektivní a omikron nezastaví, tvrdí WHO

Cestování

„Lidé vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář,“ připomněl Kryštof Berka z ministerstva zdravotnictví.

Vlastním autem bez formuláře

Pro tyto lidi platí také povinnost podstoupit po návratu do Česka PCR test, a to nejdříve pátý a nejpozději čtrnáctý den po vstupu. Až do jeho výsledku by měli mimo domov vždy nosit respirátor.

Netýká se to těch, kteří cestují do ČR individuální dopravou, tedy prostředkem, ve kterém se přepravují pouze členové jedné domácnosti. Nemusejí vyplňovat příjezdový formulář ani disponovat testem před započetím cesty. „Ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR PCR test,“ upozornil Berka.

Záběry z dronu: Celé čtvrti na La Palmě pod popelem, obyvatele trápí i Peleiny vlasy

Evropa

Při cestě hromadnou dopravou ze zemí se středním rizikem nákazy je potřeba vyplnit příjezdový formulář a do pěti dnů podstoupit test. Zelená země s nízkým rizikem nákazy je v Evropě jen jedna – Vatikán. Výjimku z testů a nošení respirátorů všude mimo domov mají u všech výše zmíněných kategorií lidé s očkováním proti covidu-19 a ti, kteří maximálně před šesti měsíci tuto nemoc prodělali.

To se ovšem kvůli variantě omikron netýká těch, kteří v posledních čtrnácti dnech pobývali v Jižní Africe, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku a Zambii.

Reklama

Výběr článků

Načítám