Hlavní obsah

Našel se protein, který předem signalizuje těžký průběh covidu

Právo, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocní s těžkým průběhem covidu-19 vykazují vyšší hodnoty specifického proteinu v krvi. Přišli na to britští vědci, kteří doufají, že by se díky tomu mohlo dařit lépe definovat nejohroženější skupinu pacientů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Studie proběhla na více než pěti stech nemocných napříč Spojeným královstvím. Vědci zpětně zkoumali výsledky raných odběrů krve u pacientů, u nichž později došlo ke kritickému zhoršení stavu nebo zemřeli. Ukázalo se, že už na začátku onemocnění měli v krvi specifické zánětlivé markery.

Týká se to především cytokinu GM-CSF, jehož hodnoty byly u pacientů, kteří covidu-19 posléze podlehli, desetkrát vyšší než u zdravých lidí nebo u pacientů s chřipkou.

Za vyšší úmrtnost mužů na covid můžou i hormony

Koronavirus

Závěry vědců pod vedením Imperial College London byly ve středu publikovány v odborném časopise Science Immunology.

„Mnozí již možná slyšeli pojem ,cytokinová bouře‘, kdy hospitalizovaní pacienti s covidem-19 mají v krvi zvýšenou hladinu zánětlivých proteinů, což je spojeno s vážnými následky i smrtí. Zdá se, že jeden konkrétní cytokin GM-CSF specificky ukazuje na těžký průběh onemocnění,“ uvedl doktor Ryan Thwaites z Národního institutu pro výzkum srdce a plic.

Ivermektinu věříme, lidé by ale lékaře neměli tlačit, říká primář Rezek

Koronavirus

Podle něj je nutné zjistit, zda zvýšené hladiny tohoto proteinu v krvi v počáteční fázi onemocnění umožní identifikovat tyto pacienty, tak aby mohli mít největší prospěch z cílené léčby zaměřené právě na tento cytokin.

Reklama

Výběr článků

Načítám