Hlavní obsah

Na úplné rozvolnění si Německo nejspíš ještě měsíc počká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo zvažuje, že do 20. března postupně uvolní hlavní opatření proti šíření koronaviru. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na předběžné jednání zástupců vlády a spolkových zemí. Definitivně o postupu rozhodne ve středu kancléř Olaf Scholz s ministerskými předsedy jednotlivých zemí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Cedule informující, že vstup do restaurace je povolen pouze hostům, kteří mají 2G, tedy že jsou "geimpft" (očkovaní) nebo "genesen" (uzdravení). Ilustrační foto

Článek

Návrh počítá s tím, že se nejprve rozšíří počet očkovaných a vyléčených osob, které se mohou stýkat v soukromí. Nyní platí hranice deseti lidí, nově bude dvojnásobná. Po celém Německu budou mít nově možnost navštěvovat maloobchody i neočkovaní, pokud budou mít jako všichni ostatní respirátor.

Přehledně: Jak se v Česku rozvolní opatření

Domácí

Od 4. března má být možná návštěva restauračních a ubytovacích zařízení pro všechny, kdo jsou očkovaní, uzdravení nebo mají negativní výsledek testu na koronavirus. Uvolnit se mají také opatření omezující počet návštěvníků veřejných akcí, včetně těch sportovních.

„Ve třetím a posledním kroku odpadnou od 20. března 2022 všechna zásadní ochranná opatření," stojí také v návrhu. Týkat se to bude například opatření o práci z domova.

Německá vláda nechce o rozvolnění ani slyšet

Koronavirus

Jedno z mála nařízení, které by nadále mělo zůstat v platnosti, bude povinnost nosit ochranu úst a nosu ve vnitřních veřejných prostorách.

Návrh zároveň varuje před tím, že nejpozději na podzim může Německo zasáhnout další vlna covidu-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám