Hlavní obsah

Na Seychelách znovu propuká nákaza. Země očkovala čínským Sinopharmem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Victoria

Turistický ráj Seychely, které patří k jedné z nejproočkovanějších zemí světa, zavádí přísnou uzávěru. Navzdory tomu, že 85 procent obyvatel (59 600 osob) dostalo obě dávky vakcíny, na souostroví přibývá případů nákazy. Od úterý jsou na tři týdny uzavřené školy a začíná platit zákaz nočního vycházení, píše server seychellesnewsagency.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Seychely

Článek

Stát v západním Indickém oceánu s necelými 100 tisíci obyvateli nyní registruje přibližně 1068 aktivních případů, z nichž 84 procent tvoří obyvatelé souostroví a 16 procent jsou cizinci.

Dvě třetiny z aktuálně nemocných přitom již dostaly první dávku vakcíny, nebo se ještě nenechaly očkovat, zbývající dostali obě dávky vakcíny. Většina očkovaných dostala vakcínu od čínské firmy Sinopharm, uvedla stanice BBC.

Ze statistik tamějšího ministerstva zdravotnictví bylo během tří dnů zaznamenáno 497 nových případů onemocnění covid-19. Byli to lidé, kteří se nechali testovat 29. a 30. dubna a 1. května.

Spojené státy podpořily uvolnění patentů na vakcíny

Koronavirus

„Jedná se o vzestupný trend. Nevíme, jak to bude dlouho trvat, ale to bude záviset na tom, jak se budou opatření dodržovat,“ uvedl tamější komisař pro zdraví Jude Gedeon.

V pondělí zasedla speciální komise, která od úterý rozhodla o přísném lockdownu. Kromě uzavírky škol začíná opět platit od 23 hodin zákaz nočního vycházení. Ruší se divadelní a hudební představení, skupinové sportovní aktivity, konference. Obchody, restaurace, bary a kasina budou muset zavírat dříve. Vláda také trvá na tom, aby co nejvíce lidí pracovalo z domova.

Opatření by měla platit do 24. května, poté se rozhodne, zda se prodlouží, nebo se zruší.

Pandemie potrvá do roku 2024, když se nezrychlí vakcinace, varoval francouzský ministr

Evropa

Ministryně zdravotnictví Peggy Vidotová uvedla, že nárůst denních infekcí vede k vyššímu počtu hospitalizací. „Musejí se rozšiřovat lůžková oddělení a zvyšuje se tlak na lidské zdroje,“ řekla. A pokračovala: „Přes všechnu naši mimořádnou snahu je situace s covidem-19 v současné době v zemi kritická.“

Seychely, jejichž hospodářství závisí na turismu, začaly očkovat v lednu čínskou vakcínou od Sinopharmu z dodávek darovaných Spojenými arabskými emiráty. V dubnu agentura Bloomberg informovala, že 60 procent očkovaných si nechalo aplikovat tuto vakcínu, 40 procent pak očkovací látku, která byla s licencí AstraZeneky vyrobena v Indii.

Británie za pondělí ohlásila jen jedno úmrtí s covidem

Koronavirus

Testy provedené v Číně ocenily účinnost vakcíny od Sinopharmu na 79 procent, ve Spojených arabských emirátech na 86 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám