Hlavní obsah

Mrazáky a tisíce mrtvých. Kočičí proroctví profesora Flegra se naštěstí nenaplňuje

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozornost si jako člověk vyjadřující se ke koronaviru získal evoluční biolog, profesor Jaroslav Flegr varováním před podzimní vlnou epidemie, některými odhady i kritikou liknavého přístupu vlády. Podobně upoutal i temnou predikcí o tisíci mrtvých s koronavirem denně, kterou pronášel před měsícem. V té ale, jak se ukazuje zpětně, hodně přestřelil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Parazitolog Jaroslav Flegr.

Článek

Flegr je také velmi aktivní na sociálních sítích, své příspěvky a hororová varování adresuje kocourovi Micíkovi.

„Ode dneška za 30 dnů už budeme mít tisíc, přes tisíc denně, tisíc lidí bude den co den umírat a s tím už nic neuděláme, protože ti lidé už jsou nakažení,“ říkal Flegr v rozhovoru pro DVTV 22. října – krátce po vyhlášení částečného lockdownu v Česku, kdy musela zavřít velká část obchodů.

Vánoce budou ve třetím stupni, myslí si Blatný

Domácí

V den, kdy Flegr pronášel svá slova, přibylo v Česku 14 tisíc nakažených a zemřelo 121 nakažených. Flegr uváděl, že i s novými opatřeními budou počty obětí až do 1. prosince narůstat.

„I kdyby teď, ode dneška, zabrala ta opatření, která byla zavedena, a zabrala stoprocentně, tak stejně za měsíc bude denně umírat tisíc lidí,“ poznamenal s dodatkem, že kdyby opatření nezabrala, bude přes 2000 mrtvých denně.

V listopadu už zemřelo víc nakažených než za celý říjen

Domácí

Jakkoli patří listopad zatím k nejhorším z hlediska počtu úmrtí s koronavirem, denní bilance se nyní pohybuje zhruba mezi 150 a 200 oběťmi a nijak závratně neroste.

Počty měly podle Flegra začít klesat až 30 dnů poté, co klesne reprodukční číslo – tedy údaj o tom, kolik dalších lidí v průměru infikuje jeden nakažený –pod jedničku. K tomu nakonec došlo 7. listopadu.

Flegr upoutal i temnou představou vývoje, kdy budou v ulicích mrazáky, resp. chladírenské vozy, kam se budou dávat oběti, jež se nevejdou do márnic, jako tomu bylo v USA. Tu ale sám biolog korigoval s tím, že většina Čechů se nechá zpopelnit.

V rozhovoru pro DVTV Flegr přiznává, že se v některých dřívějších predikcích mýlil. To se ale týkalo odhadu, že nakažených bude méně. „Třeba ještě na konci srpna jsem říkal, že budeme mít, až se otevřou školy, tisíc případů denně a během září a října nám to pomalu vyleze na dva tisíce. Máme konec října a jsme na 12 tisících. Takže ten posel zkázy Flegr se tímhle způsobem prostě seknul úplně šíleně,“ řekl.

Ne ve všem byl ale Flegr daleko od pravdy. Tvrdil třeba, že 1. listopadu bude v Česku 250 mrtvých s koronavirem. Nakonec jich bylo 213, o dva dny později to bylo 253 – to je také doposud nejvyšší denní bilance.

Trefil se také v tom, že 2. listopadu se školy neotevřou, jak se vláda dušovala. Nakonec kabinet povolil návrat do lavic až od středy 18. listopadu a jen prvním dvěma ročníkům základních škol.

Babiš a Prymula k návratu dětí do škol.Video: Novinky

Některé Flegrovy predikce pak ještě prověří čas. Upozornil třeba, že nakažlivost covidu poroste s klesající teplotou nebo že v listopadu přijde třetí vlna. Tu stávající, druhou označoval za vlnu z hlouposti, čímž narážel na postup vlády v září.

„Na konci prázdnin jsme byli ve fantastické situaci a mohlo to tak zůstat, stačilo přijmout úplně jednoduchá opatření jako neotevírat střední školy, povinně všude v místnostech v budovách roušky – a myslím, že s těmito dvěma opatřeními a fungujícím trasovacím systémem bychom to udrželi až do listopadu pod kontrolou. V listopadu, nevím kdy, začne třetí vlna,“ říkal Flegr před měsícem.

Zase bude všechno jinak: Havlíček chce obchody i v neděli a více zákazníků uvnitř

Domácí

Flegra jako reprezentanta určitého přístupu zmínil v době prudkého rozmachu nákazy v půlce října ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), když mluvil o tom, že vláda měla naslouchat spíše jemu než zubaři Romanu Šmuclerovi, který patřil k lékařům varujícím před zaváděním tvrdých opatření. S nimi vláda – podle některých kritiků i kvůli krajským volbám, které se konaly na začátku října – dlouho otálela.

Déjà vu?

I když se epidemická situace v Česku zlepšuje, Flegr je opatrný dál. Ve středečním facebookovém příspěvku, který už tradičně adresuje svému kocourovi, varuje před opakováním chyb z první vlny.

„Milý Micíku, jestlipak víš, co je to déjà vu? ...Takové déjà vu nyní zažívám co chvíli, když poslouchám, jak se různí odborníci chystají rozvolňovat a usilovně odhadují, zda se to stihne ještě do konce listopadu, nebo až během prosince. Jenže já si bohužel moc dobře uvědomuji, kdy jsem stejný pocit zlého snu prožíval poprvé. Bylo to v létě, kdy nejspíš ti samí odborníci bilancovali za epidemií a moudře rozebírali, zda naše hospodářství stihne do konce roku dohnat ztráty způsobené epidemií. Stejně jako tehdy si i nyní nevěřícně říkám, proboha, to snad nemohou myslet vážně.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám