Hlavní obsah

Bohatí manželé z Kanady vyrazili mezi domorodce, aby dostali vakcínu. Hrozí jim vězení

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Potají podnikli cestu do vzdálené komunity domorodců, aby se tam nechali očkovat proti koronaviru. Bohatý kanadský pár Bakerových tím nejen porušil zdravotnická nařízení, ale také obral o dvě dávky vakcíny seniory z řad domorodců. Manželům za to hrozí až půlroční pobyt ve vězení.

Foto: Paul Childs, Reuters

Očkování vakcínou o firmy AstraZeneca

Článek

Manažeru kasina Rodneymu Bakerovi a jeho manželce Jekatěrině se dostalo nechtěné pozornosti médií poté, co se letecky přesunuli do odlehlé komunity domorodců v Beaver Creeku v kanadské provincii Yukon. Sehráli zde roli zaměstnanců jednoho místního motelu, aby se mohli očkovat. Kolik je manželům let, média neuvádějí. Podle fotek jde však o mladé lidi.

„Tímto sobeckým chováním jsem pobouřen nejen já, ale také všichni Yukoňané. Je znepokojivé, že se tímto způsobem rozhodli vystavit riziku další Kanaďany,“ uvedl yukonský ministr veřejné služby John Streicker.

Nebuďte chamtiví, jsme v tom spolu, zní z Afriky, která nemá vakcínu

Zahraniční

Manželé za svůj prohřešek museli zaplatit pokutu v přepočtu zhruba 39 tisíc korun za porušení mimořádných opatření. Místní komunita však namítala, že trest není vzhledem ke jmění manželů adekvátní. Rodney Baker v neděli rezignoval na svůj post manažera kasina, podle záznamů však za posledních 13 měsíců stihl na akciovém trhu vydělat v přepočtu bezmála 770 milionů korun.

Streicker uvedl, že chování Bakerových bude mít dohru a bylo jim doručeno předvolání k soudu. Oba manželé jsou obviněni z toho, že po příjezdu nevstoupili do dvoutýdenní karantény a nejednali způsobem, který je v souladu s jejich prohlášením po příjezdu do Yukonu.

Do Beaver Creeku vyslala kanadská vláda tým zdravotníků s vakcínami, aby zde očkovali starší a potenciálně rizikovou skupinu domorodců. Ti se podle Streickera cítí podvedeni. Úřady také kvůli Bakerovým změnily kritéria pro způsobilost k očkování. Jedinci, kteří se v Yukonu budou chtít naočkovat, se budou muset prokázat trvalým pobytem v této provincii.

Bakerovi se dosud za svůj čin komunitě podle listu The Guardian ani neomluvili. „Chápu, že jsou bohatí, a nechci jim radit, co dělat se svými penězi, ale nějaké odškodné by asi neuškodilo,“ uvedl kanadský ministr domorodých služeb Marc Miller.

Reklama

Výběr článků

Načítám