Hlavní obsah

Lidí v hospodách i na sportovištích výrazně ubylo

Právo, koc, cie, ib, kan, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurace či kavárny smějí od pondělí usadit jen hosty s očkováním či nedávno prodělaným covidem. Hlavně v regionech si podniky stěžují na výrazný úbytek hostů a očekávají kompenzace. To se týká i dalších služeb, třeba provozovatelů bazénů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kontrolova bezinfekčnosti hostů kvůli šíření koronaviru. Snímek z Vinohradského parlamentu.

Článek

Několik lidí bez očkování v pondělí neuspělo například v kavárně Il mio caffé v centru Plzně. „Někdo odešel, někomu jsme uvařili kávu s sebou,“ řekla Právu tamní servírka Chevifi Vyskotová. „Kontrolujeme každého a naprostá většina hostů potvrzení má, o té povinnosti vědí,“ dodala.

Obsluze v restauraci U Růžového sadu na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad včera do řeči moc nebylo. Hospoda nezvykle ztichlá, jen u dvou stolů hosté s pivem.

Máme hodně zaměstnanců, pro které nyní nemáme práci. Samozřejmě je teď před Vánocemi nepropustíme, ale dlouho se to takto vydržet nedá.
Eva Karlínová, restaurace U Doubků Břeclav<br />

„Ani ti, co si chodili pro jídlo do krabičky, už nechodí,“ řekla Právu smutně servírka sedící za barem. „Lidi se hodně bojí,“ doplnila.

Bez roušek i potvrzení

To ve dvou podnicích v okolí pražského Karlova náměstí údajně nechtěli žádné potvrzení o očkování proti koronaviru nebo o prodělání nemoci, ve zmíněných restauracích také nikdo neměl nasazené při příchodu roušky, popsala v pondělí ČTK s tím, že zde problém s odlivem hostů neřeší, protože je vůbec nekontrolují.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od pondělí

Domácí

„Samozřejmě že klesla tržba. A o hodně. Pokud bychom nedělali rozvozy, mohli bychom zavřít. Co se týká případných kompenzací, tak ty samozřejmě využijeme,“ popsala Právu Eva Karlínová z břeclavské restaurace U Doubků.

„Máme hodně zaměstnanců, pro které nyní nemáme práci, tak jako jsme byli v minulých měsících zvyklí. Samozřejmě je teď před Vánocemi nepropustíme, ale dlouho se to takto vydržet nedá,“ dodala Karlínová.

Skoro se tu bojíme

O zhruba polovinu klesly od listopadových kontrol bezinfekčnosti tržby v restauraci v teplické čtvrti Řetenice. „Je půl dvanácté a my se tady skoro bojíme,“ řekl Právu majitel pivnice. V době obědů v jindy plném lokále sedělo šest hostů. Podobné je to podle něj i večer, kdy zájem o posezení u piva s partou přátel klesl na minimum. Méně lidí je vidět nejen ve stravovacích zařízeních, ale i třeba na sportovištích.

„Jakmile začala platit nová pravidla, přišlo jen pár lidí. Podle informací, které mám, tvoří asi padesát procent našich návštěvníků testovaní lidé, druhá polovina jsou očkovaní, takže to jsou jednoduché počty,“ řekl Tomáš Novák, ředitel společnosti Sportovní zařízení města České Budějovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám