Hlavní obsah

Liberecký kraj omezil PCR testy pro samoplátce

Právo, mip, mhr, rap, mrak

Liberecký kraj omezil PCR testování pro samoplátce, přednost mají odběry na doporučení lékařů a hygieniků. Kapacita laboratoří v regionu už nestačí. V úterý to uvedl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na některých místech kraje se tak na PCR testy čeká až týden. A bude zřejmě ještě hůř – krajský krizový štáb totiž doporučil všem testovacím místům, aby kapacity pro samoplátce omezila ve prospěch indikovaných.

Podle Lady Jelínkové z Turnova, maminky dvanáctiletého Antonína, na to znovu nejvíce doplatí především rodiče, kteří potřebují PCR testy pro své děti. Rodiče si už dříve stěžovali, že odběrových míst pro PCR testování je v regionu málo, že je jejich kapacita naplněná a že se na výsledky testu čeká neúměrně dlouho.

Testovat se budou muset i očkovaní

Domácí

„Děti od 12 do 18 let potřebují PCR test prakticky vždy, když chtějí jít kamkoliv kromě školy, ZUŠ, tréninku nebo skautské schůzky. Třeba na večeři s rodiči do restaurace, do kina nebo do divadla. Ale dostat se včas na ten test a mít včas jeho výsledek je velké umění provázené velkou porcí stresu,“ řekla Jelínková.

„Od přátel vím, jak vypadá situace s testováním v jiných zemích. I v těch, kde by to člověk nečekal, třeba v Gruzii, je dostupnost PCR testů mnohem lepší než u nás,“ dodala.

V Libereckém kraji zpracovávají odběry pro PCR testy pouze dvě laboratoře, v Liberci a v České Lípě denně zvládnou vyhodnotit dva tisíce vzorků a podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (SLK) jsou na hraně své kapacity. „Nejsme s tím schopni dělat nic jiného, než že se snažíme oslovit další laboratoře mimo Liberecký kraj, aby nám s vyhodnocováním části vzorků pomohly,“ uvedl Půta.

Odmítače testu v práci nahlásí hygieně

Koronavirus

„Je to nepříjemná situace, ale neumíme tu kapacitu navýšit, především kvůli personálním limitům. Uměli bychom sice koupit další přístroj, který by umožňoval vyhodnocovat vzorky, ale nemáme už větší kapacitu v laboratořích,“ dodal hejtman a vyzval obyvatele kraje, aby se obrnili trpělivostí.

Jinde bez problémů

V ostatních krajích Česka nejsou podle zpravodajů Práva problémy. „Na rozdíl od jiných krajů jsme na tom co do počtu odběrových míst velice dobře. I ty čekací doby nejsou tak dlouhé jako v jiných krajích. Momentálně jde maximálně o dva až tři dny,“ řekla Právu za Olomoucký kraj Markéta Koutná, mluvčí krajské hygienické stanice, s tím, že hygienici v regionu zatím neevidují na průběh testování žádné stížnosti.

Zeman ve vitríně nikoho nakazit nemůže, tvrdí hygiena

Koronavirus

Středočeské nemocnice Příbram a Mladá Boleslav mají vlastní odběrová centra i laboratoře a zatím si vystačí se svými silami. Kapacitou se ještě nedostaly na nejhorší stav z minulé vlny, samoplátce neodmítají, mají pro ně vymezené kapacity.

Do Bioptické laboratoře v Plzni teď chodí vzorky z různých koutů republiky. Pomáhají tu přetíženým kolegům z Prahy, Karlových Varů nebo Děčína. „Snažíme se vyhovět. Zároveň chceme stávající kapacitu, což je zhruba 2300 vzorků denně, navýšit,“ uvedla molekulární genetička Jana Němcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám