Hlavní obsah

Kuba jako první země světa začala očkovat proti koronaviru dvouleté děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kuba se stala první zemí na světě, která začala očkovat malé děti proti koronaviru, píše server týdeníku Focus. Úřady v provincii Cienfuegos odstartovaly v pondělí očkování dětí ve věku dva až 11 let. Děti dostávají vakcíny Abdala a Soberana, které byly vyvinuty na Kubě, ale nejsou uznány Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Od pátku Kuba očkuje děti od dvanácti let.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Školy na ostrově svobody byly kvůli pandemii koronaviru uzavřeny po většinu času od loňského března. V pondělí začal nový školní rok, ale děti se učí prostřednictvím televize, protože na Kubě má minimum domácností připojení k internetu, připomíná Focus.

Úřady plánují, že se školy opět otevřou během října. Do té doby by měla být většina dětí a mladých očkovaná. Jedenáctimilionová Kuba má zatím naočkováno 51,22 procenta obyvatel, z nich dokončené očkování má za sebou 36,15 procenta, což je 4,09 milionu osob.

Německo bude očkovat třetí dávkou a podpoří vakcinaci dětí

Evropa

V mnoha dalších zemích světa jsou nyní očkovány děti od dvanácti let a probíhají také experimenty s očkováním mladších dětí. Čína, Spojené arabské emiráty a Venezuela oznámily, že v brzké době chtějí začít s očkováním mladších dětí.

Kuba letos v červnu uvedla, že její vlastní vakcína proti covidu-19 nazvaná Abdala má podle poslední fáze klinických studií účinnost 92,28 procenta. A to po aplikaci tří dávek preparátu. Očkovací látka Soberana 2 se při třetí fázi klinických studií ukázala při podání dvou dávek účinná z 62 procent. Kubánští vědci vyvíjejí celkem pět kandidátů na vakcíny proti covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám