Hlavní obsah

KLDR zaznamenala dalších 186 tisíc lidí s covidem

Pchjongjang

Severokorejské úřady informovaly o dalších 186 090 lidech, kteří mají příznaky nemoci covid-19, uvedla agentura Reuters. Zhruba deset dní poté, co Severní Korea poprvé přiznala výskyt koronaviru na svém území, již ohlásila přes 2,6 milionu lidí s „příznaky horečky“.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un vyrazil na inspekci do lékárny.

Článek

Podle Pchjongjangu je ale skutečnost, že poprvé po téměř deseti dnech klesl počet případů „horečky“ pod 200 tisíc denně, znakem „pozitivního trendu“. Není ale jasné, jak Severní Korea počítá lidi s horečkou a pacienty s covidem-19.

Státní agentura KCNA neuvedla, kolik lidí bylo pozitivně testováno na koronavirus. Diagnostické kapacity severokorejského zdravotnictví jsou značně omezené. Podle KCNA se počet zemřelých s příznaky nemoci zvýšil o jednoho člověka na 67. Reuters s odvoláním na odborníka podotkl, že jde o neobvykle nízké číslo vzhledem k předpokládanému počtu infekcí.

KLDR otočila, kvůli koronaviru poslala do Číny letadla pro pomoc

Svět

První oficiálně přiznaná vlna koronavirových nákaz v KLDR vyvolává obavy u odborníků. Severokorejské zdravotnictví podle mezinárodních srovnání patří k těm nejhorším na světě. Trpí nedostatkem léčiv, zdravotnického materiálu či přístrojů. Podle Reuters může také zhoršit potravinovou krizi v této 25milionové zemi.

KLDR již dříve odmítla vakcíny proti covidu-19 ze zahraničí a většinu pomoci zvenku. Krátce po začátku pandemie covidu-19 na jaře 2020 uzavřela své hranice.

Epidemie covidu v KLDR se vymkla kontrole, Kim povolává armádu

Svět

Opatření související se šířením covidu-19 mohou hrát roli v tom, že Severní Korea nereaguje na nabídky k diplomatickým rozhovorům, uvedl dnes vysoko postavený představitel administrativy amerického prezidenta Joea Bidena. Šéf Bílého domu v sobotu Pchjongjangu nabídl vakcíny.

Biden je momentálně v Jižní Koreji a dnes zamíří do Japonska v rámci své první cesty po Asii ve funkci prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám