Hlavní obsah

Kdyby se stýkali jen vrstevníci, zachránilo by to 92 procent obětí covidu, tvrdí izraelští vědci

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokud nepřijde vakcína, jsou země snažící se kontrolovat pandemii koronaviru závislé pouze na opatřeních, která omezují styk obyvatel. Izraelští vědci z univerzity v Haifě nabídli model, který má zastoupit kompletní omezení kontaktů v podobě lockdownu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve své studii navrhují, aby se mezi sebou stýkali jen lidé určitých věkových skupin. Pak by podle modelu došlo ke snížení obětí pandemie až o 92 procent.

Kritici však namítají že takové modely nejsou aplikovatelné na společnost.

Vědci ve své studii využili model, který počítá se skupinou 50 tisíc osob. V něm vytvořili věkové čtyři podskupiny: 0-14, 14-34, 34-55 a 55+ let. Následně vytvořili pět scénářů, kteří zohledňují počet kontaktů, přenosnost koronaviru SARS-CoV-2 a pravděpodobnost úmrtí v jednotlivých věkových skupinách. Vědci dále pro potřeby studie předpokládali, že v rodinách se lidé budou setkávat bez ohledu na věk.

Jednotlivé scénáře v modelu pro 50 000 lidí
Scénař 1: V populaci nejsou žádné restrikce Počet obětí: 2318 v modelové populaci
Scénář 2: Lidé se potkávají pouze s lidmi ve své věkové skupině; všechny kontakty mimo skupinu jsou nahrazeny novými kontakty ve skupině Počet obětí: 1719 v modelové populaci
Scénář 3: Všechny kontakty jsou umožněny kromě lidí ve skupině 55+; kontakty, které jsou ztraceny, jsou opět nahrazeny Počet obětí: 829 v modelové populaci
Scénář 4: Omezení kontaktů ve vlastní věkové skupině; nošení roušky při kontaktech s rizikovou skupinou Počet obětí: 1877 v modelové populaci
Scénář 5: Lidé se mohou setkávat pouze s lidmi ze své věkové kategorie; zpřetrhané kontakty nejsou nahrazeny žádnými jinými Počet obětí: 189 v modelové populaci

Z modelů podle haifských vědců vyplývá, že nejméně úspěšný, pokud se nepočítá úplná nečinnost, je čtvrtý scénář, kdy jsou omezeny kontakty ve vlastní věkové skupině, ovšem lidem je dovoleno stýkat se, byť s rouškami, s lidmi jiné věkové kategorie.

Naopak, pokud bychom přistoupili na nejtvrdší omezení podle věku a lidé by se mohli setkávat pouze s lidmi své věkové skupiny, dosáhli bychom snížení počtu obětí v populaci o necelých 92 procent.

„Model a tyto scénáře demonstrují důležitost izolace starší skupiny obyvatelstva,“ uvedl jeden z autorů studie, doktor Šani Stern. V takovém režimu by pak podle něj řada činností jako třeba nakupování nebo návštěva kina, mohla být obnovena.

Izolování starších je nereálné, tvrdí kritici

Studie už vyvolala kritiku. Podle Paula Huntera, profesora medicíny z Univerzity východní Anglie, vědci příliš přecenili smrtnost viru ve věkové skupině nad 55 let. Model počítá s tím, že v této věkové skupině dosahuje smrtnost 24 procent. Hunter však namítá, že v této skupině je smrtnost pouze jedno procento, a oněch 24 procent se vztahuje na skupinu nad 75 let.

Průměrný věk obětí koronaviru je 80 let, hlásí Německo

Koronavirus

Oxfordská profesorka gerontologie Sarah Harperová pak má námitku nejpodstatnější. Model je založen na předpokladech, které v moderní společnosti nefungují. Kromě toho vědci nezohlednili pohlaví. Ženy se obecně lépe vyrovnávají s koronavirem i covidem-19, Harperová proto soudí, že jejich rozdělení do věkových skupin by mělo být odlišné.

„Hranice by měla jít ve věku 35 muži/45 ženy a 55 muži/60 ženy,“ uvedla Harperová pro Daily Mail. Dodává však, že podobná segregace na základě věku je v praxi neproveditelná.

Bylo by přijatelné omezit mladé?

Navíc lidé ve věku pod 35 let jsou mnohem častěji asymptomatickými přenašeči. „Takže efektivnější než lidi rozdělovat podle věkových skupin by bylo dočasně oddělit ze společnosti skupinu 15-35 a ostatním umožnit existovat normálně za podmínky sociálního odstupu,“ uvádí Harperová.

„Otázkou je, zda by tohle bylo ve většině společností akceptovatelné. A jestli ne, tak proč by mělo být akceptovatelné zavření jiné věkové skupiny?“ ptá se Harperová.

Model izraelských vědců nicméně ukazuje efektivnost rozdělení společnosti do menších skupin. Tím se sníží počet kontaktů a účinek proti šíření je větší, než by se mohlo zdát. Na tomto principu funguje například nápad rotace tříd, kdy se ve školách střídají jednotlivé třídy, a vytváří se tak malé skupinky, ve kterých lze šíření epidemie lépe kontrolovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám