Hlavní obsah

EU se dohodla s AstraZenekou na dodávce zbylých vakcín proti koronaviru

Brusel

Evropská komise (EK) a farmaceutická firma AstraZeneca se dohodly na dodávce zbývajících vakcín proti koronaviru od britského výrobce léčiv. Soudní spor před prvoinstančním soudem v Belgii tak skončil dohodou, uvedla komise v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

AstraZeneca slíbila, že ke 100 milionům dávek, které doručí během druhého čtvrtletí letošního roku, poskytne do konce roku 2021 dalších 135 milionů dávek.

Zbývajících 65 milionů dávek doručí do konce března 2022 a dostane se tak na 300 milionů dávek, na kterých se s Evropskou unií dohodla.

Komise zažalovala britsko-švédskou společnost kvůli tomu, že dlouhodobě nedodává přislíbené množství očkovacích preparátů. EK pro členské státy objednala 300 milionů dávek vakcíny s dodáním do konce června.

AstraZeneca ale už v dubnu avizovala, že do konce druhého čtvrtletí stihne dodat jen asi 100 milionů dávek, přestože komise požadovala nejméně 120 milionů dávek.

Belgický soud v červnu nařídil farmaceutické firmě, aby zemím Evropské unie do září dodala 50 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. AstraZeneca poté prohlásila, že je připravena začít s komisí opět spolupracovat.

„Dnešní dohoda o vyrovnání zaručuje dodání zbývajících 200 milionů dávek proticovidových vakcín od firmy AstraZeneca do EU,” uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

Evropská komise chystá žalobu na AstraZeneku kvůli neplnění dodávek vakcín

Evropa

„Přestože jsme tento týden dosáhli důležitého milníku 70procentní proočkovanosti dospělých v EU, mezi našimi členskými státy existují značné rozdíly v míře naočkování. Dostupnost očkovacích látek včetně vakcíny firmy AstraZeneca proto zůstává klíčová,” přiznala eurokomisařka.

„A jako nejsilnější zastánce globální spolupráce v oblasti očkování a solidarity budeme i nadále pomáhat zbytku světa. Naším cílem je sdílet do konce letošního roku nejméně 200 milionů dávek vakcín prostřednictvím programu COVAX s nízko a středněpříjmovými zeměmi,” dodala Kyriakidisová.

Reklama

Výběr článků

Načítám