Hlavní obsah

Do jara budou naočkováni všichni Britové ve věku 50+, tvrdí zdravotníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Všichni Britové ve věku nad 50 let by mohli být naočkováni proti koronaviru do jara, tvrdí Simon Stevens, šéf britské národní zdravotní služby NHS (National Health Service). Nejohroženější skupiny by tak podle něj měly být chráněny před „peklem další vlny nákazy“.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Vakcína proti covidu-19 od Pfizeru/BioNTechu

Článek

„Myslíme si, že do pozdního jara, kdy se rozběhnou dodávky vakcín, budeme schopni nabídnout všem ohroženým lidem v celé zemi očkování proti covid-19. To je největší naděje pro nadcházející rok,“ řekl Stevens.

Do skupiny ohrožených počítá všechny, jimž je více než 50 let. Do jara by mělo být podle jeho slov naočkováno 22 milionů Britů.

Izrael je už ve třetím lockdownu. Očkuje 70 tisíc lidí denně

Blízký a Střední východ

Očkování v Británii odstartovalo 8. prosince. Nyní se vakcíny firmy Pfizer/BioNTech zasílají do pečovatelských domů a očkují se senioři nad 80 let. Tuto vakcínu dostalo ve Spojeném království přes 620 tisíc lidí. Jakmile se zvýší dodávky vakcín, začnou se očkovat další lidí podle vytvořeného seznamu priorit.

Odborníci varují, že pokud se má zabránit třetí vlně pandemie, musí se očkování zrychlit, aby týdně dostaly vakcínu dva miliony lidí, napsal list Telegraph s odvoláním na projekce hygieniků a lékařů tropické medicíny.

Španělsko chystá registr lidí, kteří odmítli očkování

Koronavirus

Vakcína od společnosti AstraZeneca se nejspíš začne používat od 4. ledna, napsal The Sunday Telegraph. Ve druhém lednovém týdnu by se podle nedělníku měla na sportovních stadionech a v kongresových centrech začít zřizovat střediska pro hromadné očkování.

Vakcína od společnosti AstraZeneca stejně jako látka od společnosti Moderna mají příznivější podmínky pro skladování. Nevyžadují totiž uchovávání v extrémně nízkých teplotách kolem minus 70 stupňů Celsia jako vakcína od firem Pfizer a BioNTech.

Rekordní přírůstek nakažených

Velkou Británií se šíří nakažlivější varianta viru Sars-CoV-2. Země v pondělí ohlásila zatím rekordních 41 385 nových potvrzených případů koronaviru. V souvislosti s covidem-19 zemřelo 357 osob. „Teď jsme v oku bouře druhé vlny, která se valí Evropou a zasáhla i Británii,“ prohlásil Stevens.

Britský premiér Boris Johnson a jeho zdravotní poradci uvedli, že nový kmen viru může být až o 70 procent nakažlivější. Odborníci se však nedomnívají, že by mutace vedla k vážnějším formám onemocnění nebo zvyšovala pravděpodobnost úmrtí.

Nakažlivější mutaci koronaviru zaznamenali i v Německu

Koronavirus

Šéfové nemocnic prosí veřejnost, aby se lidé vzdali silvestrovských oslav a novoročních setkání, která by vedla k dalšímu nárůstu infekcí.

Navzdory nárůstu počtu nakažených se v tichosti demontují polní nemocnice, postavené s velkými náklady. Pro jejich provoz totiž chyběl dostatek personálu. Většina z těchto sedmi nemocnic zbudovaných za 220 milionů liber pacienty s covidem ani nezačala léčit.

Miliardáři Sehnalovi končí nájemní smlouva, výstaviště má jisté jen po dobu covidu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám