Hlavní obsah

Další vlny covidu jsou pravděpodobné, tvrdí britští vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Existuje velmi reálná a velmi pravděpodobná možnost, že Británii v budoucnu zasáhnou další silné vlny covidu-19. Uvádí to zpráva, kterou zveřejnili britští epidemiologové. Zprávu sestavili odborníci, kteří modelují pandemii pro potřeby vládních doporučení. Většinu omezení už premiér Boris Johnson v Anglii zrušil s odůvodněním, že se Británie musí naučit s koronavirem žít.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Člen personálu, který očekává přílet sportovců na letišti v Pekingu.

Článek

Zprávu sestavili odborníci, kteří modelují pandemii pro potřeby vládních doporučení. Většinu omezení už premiér Boris Johnson v Anglii zrušil s odůvodněním, že se Británie musí naučit s koronavirem žít.

„Velké budoucí vlny infekce, které vyžadují aktivní řízení, aby se zabránilo zásadnímu dopadu na zdravotnictví, jsou přinejmenším reálnou možností,“ uvádí zpráva SPI-M-O, z které cituje agentura Reuters.

Neznámou jsou varianty a imunita

„Několik příštích let bude velmi nejistých a další vzplanutí epidemie a její vlny budou nápadné, protože situace se mezitím uklidní. Stabilní, předvídatelný vzorec nemusíme mít ještě několik let,“ dodává zpráva.

Mladé a zdravé covid neohrozí, tvrdí firma, která je schválně nakazila

Evropa

Největší neznámou pro další vývoj pandemie je vznik dalších koronavirových variant, slábnoucí imunita populace vůči covidu-19 a změny ve způsobu setkávání lidí.

V Británii, která má zhruba 67 milionů obyvatel, se od začátku pandemie covidu-19 nakazilo více než 17,6 milionu lidí a 157 984 jich na komplikace spojené s covidem do 28 dní od nákazy zemřelo. Za uplynulý den britští zdravotníci zaznamenali 84 053 nových případů nákazy a 254 úmrtí, vyplývá ze statistik ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám