Hlavní obsah

Chcete antigenní test? Volno je nejdřív za týden

Právo, ČTK, špf

Povinné testování ve firmách vyústilo v přetížení testovacích míst, která jsou jinak určena pro veřejnost. Některá místa kapacity navyšují, jinde mají na další týdny vyčerpáno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Na mnohých místech jsou termíny zcela obsazeny na 2 až 3 týdny dopředu, a to nemocnice naší skupiny již dle svých možností kapacitu testovacích míst navyšovaly,“ řekla Právu Radka Miloševská, mluvčí skupiny AGEL, která zajišťuje testování v šesti krajích.

Pokud se situace nezlepší, mohla by zakročit vláda. „Například by tlačila k většímu využívání samotestování,“ zvažuje vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Podmínkou je ale dostatek testů k samotestování. Výjimku ministerstvo zdravotnictví udělilo už 104 AG testům.

Testování je od úterý povinné i pro agenturní pracovníky

Domácí

Zahlcení napříč kraji

Ještě minulý týden ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) firmy vyzýval, aby k testování pracovníků využily i centra pro veřejnost. Jeho slova v pátek mírnil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), dojednat by si měli zaměstnavatelé spíše závodní lékaře nebo soukromé zdravotní společnosti.

Pobídku ministra průmyslu kritizoval v pondělí liberecký hejtman Martin Půta. Kvůli zvýšenému zájmu pracovníků vyčerpaly některé nemocnice kapacity na několik týdnů, například ve Frýdlantu nebo v Trutnově.

„Když pan vicepremiér Havlíček poradil ve čtvrtek firmám, aby poslaly své zaměstnance do otevřených testovacích míst, výsledek se dostavil. Někde mají plno až do května,“ kritizoval to Půta. Zvýšení kapacit podle něj není možné. Kraj chce proto do AG testování zapojit praktiky.

Vláda by mohla firmám nařídit, aby testovaly samy, míní Hamáček

Domácí

Napjatá situace je i v jiných regionech. „Na hraně kapacity a možností jsme byli už v momentě, kdy začali vyžadovat testy pendleři. Když se k tomu přidaly podniky, tak se ten systém zcela zahltil,“ řekl člen představenstva českokrumlovské nemocnice Vojtěch Remeň.

Na příští dny bylo v pondělí v celém Zlínském kraji k dispozici méně než deset termínů z 1119 možných. Na Vysočině nebo v Olomouckém kraji dokonce vůbec žádný, jak vyplývá z registru testovacích míst (testovani.uzis.cz). Situace se ale mění, když někdo na test nedorazí nebo registraci zruší.

Blatný: Rozvolníme při 3000 hospitalizovaných, ale můžeme i zpřísňovat

Domácí

Přesto některé nemocnice kapacity navýšily nebo to zvažují. „O víkendu jsme měli tento týden kompletně zaplněný, takže jsme přidali další termíny na středu s tím, že zároveň řešíme i povinnosti ke smluvním partnerům,“ přiblížil Právu ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Minulý týden laboratoře provedly 420 tisíc antigenních testů, což je nejvíce od začátku testování. V pracovní dny se jejich podíl minulý týden pohyboval kolem 70 tisíc testů, dosavadní průměr byl 50 až 60 tisíc AG testů za den. Rekordních 82 tisíc testů provedly laboratoře minulé pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám