Hlavní obsah

Britové začali v reakci na zavření hranic vykupovat supermarkety, tvoří se fronty

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Britové v reakci na zavření hranic ze strany Francie kvůli nové mutaci koronaviru zahájili novou vlnu panických nákupů. Jak upozornil server listu Daily Mail, před některými obchody se tvořily fronty již deset minut před šestou hodinou ranní. Úřad premiéra Brity vyzval, aby se uklidnili a panických nákupů se zdrželi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Británie znovu zažívá vlnu panických nákupůVideo: @marcio_delgado via Spectee, AP

 
Článek

Britové reagovali i na varování britských obchodníků. Ti podle serveru listu Financial Times upozorňovali, že pokud Francie nezmírní současná drakonická opatření na hranicích, v nejbližších dnech mohou dojít zásoby brokolice, květáku nebo salátu.

Přes přístav v Doveru u kanálu La Manche putuje zhruba 17 procent britského importu i exportu čerstvých potravin. Denně tudy projede 10 tisíc kamionů. Poté, co Francie v neděli ve 23 hodin zavřela hranice pro řidiče přijíždějící z ostrovů, se britská dálnice M20 zaplnila stovkami kamionů.

Na hranicích s Británií uvázly stovky českých kamionů

Ekonomika

Řetězce jako Tesco, Marks and Spencer nebo Sainsbury uvedly, že jsou před vánočními svátky dobře předzásobeny.

Řetězec Sainsbury ale dodal, že „pokud se nic nezmění, začnou se v příštích dnech v některých obchodech objevovat určité výpadky v sortimentu hlávkového salátu, některých listových salátů, květáku, brokolice nebo citrusových plodů, což jsou všechno potraviny, které se v tomto ročním období musí dovážet z kontinentu”.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Kamiony na dálnici M20

Poté, co Francie slíbila, že normální pohyb zboží obnoví co nejdříve, se Downing Street 10 snaží Brity uklidnit a vyzývá je, aby „nakupovali normálně”, uvedl Daily Mail. Podle mluvčího úřadu premiéra je britské zásobování „různorodé a odolné”.

Británie a Francie podle BBC představí opatření, díky nimž bude možné otevřít hranici mezi oběma zeměmi. Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune uvedl, že na pravidlech se dohodl francouzský prezident Emmanuel Macron s britským premiérem Borisem Johnsonem. Platit mají od středy.

Kvůli nové mutaci koronaviru omezilo dopravní spojení s Británií více než 40 zemí světa včetně Česka. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by nová mutace způsobovala vážnější průběh covidu-19.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Fronta před obchodem v Londýně

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám