Hlavní obsah

Všechny děti si zaslouží mít hezké dětství a vyrůstat s rodiči

Komerční článek

SOS dětské vesničky jsou nejstarší neziskovou organizací pomáhající v Česku ohroženým dětem. Zajišťují preventivní terénní sociální služby, krizové centrum s nepřetržitým provozem, zázemí a podporu pěstounům, rodinám a dětem. Nejen o tom jsme si povídali s Jindrou Šalátovou, ředitelkou SOS dětských vesniček.

Foto: SOS dětské vesničky

Ředitelka SOS dětský vesniček Jindra Šalátová

Článek

SOS dětské vesničky jsou dlouholetou organizací, jak se proměnila či proměňuje její působení v posledních letech?

SOS dětské vesničky u nás fungují už 54 let. Původně byly vybudovány čistě na podporu pěstounské péče. V posledních deseti letech jsme nabídku našich služeb rozšířili na další skupiny ohrožených dětí. Snažíme se pomáhat rodinám, kterým by bez pomoci zvenčí mohly být děti odebrány. Pro ty, které nemají to štěstí a nemohou zůstat se svými rodiči, provozujeme krizové centrum, kde se o ně postaráme do doby, než se rozhodne o jejich dalším osudu.

Ve spolupráci s Generali Českou pojišťovnou jste zahájili nový projekt, v němž se uplatňuje model Five to Thrive (Velká pětka). Čeho se týká a komu pomáhá?

Metoda Velká pětka je založena na poznání, že pokud se těm nejmenším nedostává v dětství pocitu jistoty a bezpečí anebo prožijí traumatizující zážitek, může je to poznamenat na celý život. Děti, které vyrůstají s rodiči, kteří nenaplňují dostatečně jejich základní potřeby, ztrácejí veškerou jistotu a víru, že svět kolem nich může být přátelský a vstřícný. Metoda Velká pětka se snaží těmto raným dětským traumatům předcházet a v případě, že už k němu došlo, učí rodiče a jejich ratolesti nacházet k sobě vzájemně cestu.

Foto: SOS dětské vesničky

Pro děti se připravují mikulášská i vánoční setkání napříč celým Českem.

Prosinec je obdobím adventu, kdy všichni nakupují dárky pro své blízké. Jak vypadají vánoční svátky u vás?

Vánoce se u nás berou velmi vážně! Rozvážíme dárky, rozesíláme vánoční přání a zdobíme perníčky. Do příprav se zapojují i naši dárci. Převlékají se za čerty a anděly, pečou cukroví a pořádají sbírky dárků. Například vznikl nápad na Stromeček splněných přání, kde zaměstnanci a poradci z Generali České pojišťovny formou sbírky pořizují spoustu dárků pro naše děti. A my moc děkujeme za takovou úžasnou podporu.

A řešíte s rodinami, jak budou trávit svátky?

Nedílnou součástí naší práce s ohroženými rodinami je naše snaha o soustavné zvyšování rodičovských kompetencí. Proto s rodiči probíráme, jak budou jejich Vánoce vypadat. A hlavně jim vysvětlujeme, že nemusí svým ratolestem kupovat drahé dárky. Důležitější je společně strávený čas a pocit, že je mají rodiče rádi.

Co nového vás čeká v příštím roce? A co byste si do nového roku 2024 přála?

Připravujeme interní vzdělávání pro naše sociální pracovníky. Také bychom rádi rozšířili nabídku vzdělávání pro pěstouny. Do nového roku bych si přála, aby ubyly rodiny, které potřebují naši pomoc, aby vyrůstalo méně dětí bez svých rodičů a aby všechny děti měly hezké dětství.

Výběr článků

Načítám