Hlavní obsah

Skoro polovinu zaměstnanců už hackeři málem napálili. Ve stresu jsou ke kyberútokům náchylnější

Komerční článek

Mobil, notebook i tablet. Na první pohled důležitá zařízení, bez nichž by se zaměstnanci neobešli. Na ten druhý jde o tři velké hrozby. Právě firemní mobily, notebooky a tablety totiž pouští do firemní sítě hackery. Stačí k tomu jeden podvodný odkaz a jeden nepozorný zaměstnanec.

Foto: Vodafone, Bez zdroje

Bezpečnostní hrozby

Článek

43 % zaměstnanců uvedlo v průzkumu vedeného americkou softwarovou společností Tessian, že se v práci dopustili chyby, která vedla ke zhoršení firemní kyberbezpečnosti. Z toho stejného výzkumu navíc vyplynulo, že 52 % zaměstnanců dělá podobných chyb mnohem víc, kdykoliv jsou unavení nebo ve stresu. A to je v práci čas od času každý z nás.

Přesně z nedostatečné pozornosti pak hackeři těží. Zaměstnanec klikne na odkaz, na který klikat neměl, a dveře do firemní sítě jsou dokořán.

Ztráta dat ale nemusí být tou nejhorší věcí, kterou vaší firmě kyberútok způsobí. Problém totiž tkví v tom, že kromě citlivých informací přichází firma kvůli kyberútoku taky o peníze a důvěryhodnost.

Ať už se jedná o odcizení peněz z bankovního účtu, nebo náklady na obnovu zasaženého systému, náprava po kyberútoku je mnohem dražší než jeho prevence. Úspěšný phishing, který z uživatelů láká citlivé údaje, či ransomware, jehož cílem je uzamknout uživateli počítač a požadovat za jeho odemčení výkupné, navíc způsobují i zbytečné starosti navíc.

E-shop, který hackeři vyřadí z provozu, nezvládne přijímat nové objednávky, a majitel tak přichází o potenciální tržbu. Firma, která schraňuje data zákazníků, zase po kyberútoku ztratí svou dobrou pověst a její zákazníci možná raději přejdou někam, kde jsou jejich data v bezpečí – třeba ke konkurenci.

Existují menší i větší řešení:

Kyberbezpečnost můžete ve firmě pojmout různě. Třeba tak, že se zaměříte na jednotlivá rizika a ta ošetříte následovně:

Centrální správa koncových zařízení

S tím vám pomůže třeba služba Mobile Device Management, díky které můžete zabezpečit a vzdáleně spravovat firemní smartphony, tablety nebo notebooky. Kdykoliv se budou chtít zaměstnanci na dálku přihlásit do firemního e-mailu nebo intranetu, zvládnou to pomocí VPN bez zadávání komplikovaných hesel. Vaše firemní data přitom zůstanou v bezpečí.

Mobile Device Management totiž v zařízení vytvoří samostatný účet, který bude oddělený od soukromé části zaměstnancova telefonu. Pokud soukromou část telefonu zaměstnanec něčím ohrozí, firemní data zůstanou v pořádku a hrozba k nim nedojde.

Ochrana prostřednictvím centrálního přístupového bodu

Takzvaný Privátní přístupový bod neboli Privátní APN zajistí, že se mobilní uživatelé zařadí do samostatné sítě, která je od veřejného internetu oddělená firewallem. Díky tomu bude zaručen bezpečný přístup do internetu i přes firemní mobilní zařízení. Služba toho ale umí mnohem víc: využijete ji i pro sběr dat nebo dálkové monitorování objektů a prostor.

Zabezpečení koncových zařízení pomocí SW aplikace

Zabezpečit koncová zařízení můžete pomoci samostatné aplikace jako např. CyberWall, který zvládne ochránit mobily, počítače i tablety zaměstnanců před ransomware nebo třeba phishingovými útoky. Včas odhalí podvodné weby a zkontroluje odkazy v přijatých e-mailech i veřejnou Wi-Fi síť, na níž se dotyčný chystá připojit. Toto řešení je vhodné pro jednotlivce i pro firmy bez IT personálu, který by spravoval úroveň nastavení centrální firemní ochrany.

Velmi vhodný způsob, jak ke kyberbezpečnosti přistupovat, je však také komplexní řešení, při němž se zaměříte na nejrůznější rizika najednou. Například pomocí ochrany službou Trend Micro Worry-Free Services.

Služba Trend Micro Worry-Free Services chrání koncová zařízení před známými a neznámými hrozbami tak, že se „učí“ a prověřuje, zda se nejedná o malware. Mezi tyto funkce patří prevence známého i neznámého malwaru, prevence webových hrozeb, kontrola ochrany dat.

Trend Micro Worry-Free XDR toho pak zahrnuje ještě víc – dokáže kontrolovat e-maily proti spamu a phishingu a neuniknou jí ani cloudové aplikace, v nichž se potenciální možnosti ke kyberútokům schovávají také. Také dokáže správci ještě lépe odhalit hrozby pomocí takzvaného „sandboxing“-u, objevit zdroje nákazy, a porovnávat data mezi jednotlivými stanicemi.

Všechna řešení najdete u Vodafone Business

Vodafone v rámci svých služeb Vodafone Business zabezpečuje firmy po celém Česku. Všechny ze zmíněných ochran poskytuje dlouhodobě a hackerským útokům tak zvládne efektivně předcházet. Podívejte se, co může udělat pro vás.

Výběr článků

Načítám