Hlavní obsah

Sexting provozují i děti. Pětina se setkala se zneužitím své fotky

Komerční článek

Většina mladistvých i dospělých sexting, neboli zasílání intimních zpráv, odsuzuje. Přesto takové zprávy poslala někdy třetina dospělých a 14 % teenagerů. Jaká jsou ale rizika a jak provozovat sexting bezpečně?

Foto: ESET software spol. s.r.o.

Sexting provozují i děti. Pětina se setkala se zneužitím své fotky

Článek

Internet je plný explicitního obsahu. Sami uživatelé si lechtivé snímky často posílají, explicitní snímky (či video) poslal každý třetí dospělý a sedmý nezletilý – tzv. konsenzuální sexting (tedy oboustranně dobrovolný) ale považuje podle průzkumu společnosti ESET a Policie ČR 80 % lidí dokonce za nebezpečný. Experti na kyber bezpečnost i psychologové jim dávají za pravdu. Zranitelní jsou zejména nezletilí, ke zneužití jimi zaslaných fotek dochází mnohonásobně častěji.

Intimní fotky zasílají častěji ženy jako milostný dárek

Svou intimní fotografii posílají uživatelé nejčastěji jako lechtivý dárek, reakci na podobný snímek nebo v rámci flirtu. Častěji takovou konverzaci zahajují dívky a ženy. Muži jsou ochotnější poslat snímek i někomu zcela neznámému.

Foto: ESET software spol. s.r.o.

Sexting provozují i děti. Pětina se setkala se zneužitím své fotky

„Třináct procent mladistvých uživatelů dodává, že od nich někdo intimní snímek vymámil. Může se jednat o nátlak ze strany partnera i neznámého člověka, se kterým flirtují. Je velmi důležité, aby rizika sextingu znaly i děti a uměly rozeznat nevhodné chování,“ dodává Vladimíra Žáčková, expertka kybernetické bezpečnosti společnosti ESET.

Dětem hrozí vydírání a šikana

Největším rizikem sextingu je zneužití intimní fotky nebo videa. S tím se setkala pětina mladistvých, u dětí do 15 let je to dokonce 26 %. Naopak dospělí mají takovou negativní zkušenost jen ve 3 % případů. Nejčastějším typem zneužití je vyhrožování zveřejněním, zveřejnění fotky nebo šikana. Ke zveřejnění a nikoli jen výhružkám dochází často u mladistvých uživatelů.

„Pokud útočník svou oběť vydírá zveřejněním intimních snímků, mluvíme o sextorzi. V trestním řízení se tato jednání kvalifikují často jako sexuální nátlak nebo výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií, pokud oběť byla mladistvá,“ vysvětluje vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR plk. Zuzana Pidrmanová.

Podle výzkumu Univerzity Palackého ale nemá na posílání intimních materiálů vliv ani to, zda teenager absolvoval – třeba ve škole – nějakou besedu o nebezpečí na internetu. Důležitá je spíše osvěta.

Kde vyhledat pomoc?

Pokud je potřeba zakročit, obracejí se děti v nadpoloviční většině případů na rodiče. Třetina dětí by se obrátila na kamaráda. V takovém případě je důležité podpořit dítě. Psychologové doporučují, abyste v daném momentě děti neodsoudili, ale naopak ocenili jejich odvahu se svěřit. V případě vydírání nebo zveřejnění explicitních snímků je možné se obrátit na policii. Policie pak radí uložit si důkazy, tedy videa, fotky či snímky konverzace.

„Překvapilo nás, jak málo mladistvých by požadovalo smazání fotky po administrátorovi webu. Pokud se vaše fotka objeví na nějakém webu, rozhodně neváhejte administrátory kontaktovat. Administrátor je podle zákona č. 480/2000 SB. dokonce povinen neprodleně odstranit protiprávní obsah ze svých stránek,“ radí Žáčková.

Další doporučení jak se zachovat, pokud vás či vaše dítě někdo vydírá, a tipy jak používat internet bezpečněji najdete na www.tonevymazes.cz.

Výběr článků

Načítám