Hlavní obsah

Právě jste navýšili základní kapitál Wood Seeds na 141 milionu. To je přece skvělá zpráva

Komerční článek

Proč se to stalo, co k tomu společnost vedlo, nám v krátkém rozhovoru vysvětlí její marketingový manager Vincent Bodrov.

Foto: Woodseeds

Václav Bodrov – Tiskový mluvčí společnosti

Článek

Jak jste již avizovali koncem září, navýšili jste základní kapitál Wood Seeds, s.r.o. na 141 milionů korun.

Ano, majitel společnosti se rozhodl k propojení společností, které ovládá. Dokončením fúze společnosti Wood Seeds, s.r.o., a společnosti HBR Wood, s.r.o., je tak momentální základní kapitál takto vysoký.

Jaké toto sloučení mělo důvod?

Důvodem fúze zúčastněných společností sloučením je zjednodušení jejich vlastnické a organizační struktury, zefektivnění jejich podnikatelské činnosti a snížení administrativní zátěže.

Společnost Wood Seeds, s.r.o., je jediným společníkem a majitelem podílu v dceřiné společnosti HBR Wood, s.r.o., představujícího 100 % podíl na základním kapitálu společnosti HBR Wood, s.r.o.

Foto: Woodseeds

Dlouhodobý vývoj cen dřevní hmoty ukazuje, až na výkyv způsobený kůrovcem, vzrůstající tendenci hodnoty této komodity.

Dotkne se tato fúze majitelů dluhopisů?

V žádném případě, pro majitele dluhopisů zůstává vše při starém, jejich práva nejsou nijak dotčena. Naopak je jasně vidět, že společnost své podnikání bere naprosto vážně a poctivě. To navýšení na takto vysokou sumu jen podtrhuje.

Ovlivní navýšení základního kapitálu již vydané dluhopisy?

Vzhledem k tomu, že dluhopisy vydala pouze nástupnická společnost, práva vlastníků dluhopisů nebudou fúzí ovlivněna a postavení vlastníků se nijak nemění. Ostatně, vše samozřejmě odpovídá ust. § 70 odst. 1 písm. d) zákona o přeměnách.

Foto: Woodseeds

Graf ukazuje dlouhodobý růst ceny v zásobách dřevní hmoty společnosti Wood Seeds s.r.o.

K čemu vlastně takové navýšení ZK slouží?

Je to jednoduché, majoritní vlastník firmy, akciová společnost WS holding, se rozhodl pokrýt účetní ztrátu vzniklou v souvislosti se zahájením výstavby dřevozpracovatelského závodu v Břasích.

Navýšil tak z vlastních zdrojů základní kapitál Wood Seeds, s.r.o., na 141 milionů korun, do konce roku 2022 pak na 150 milionů korun.

Foto: Woodseeds

Hlavní směr investic Wood Seeds je v nákupu lesů a lesních pozemků.

Je navýšení ZK v průběhu podnikání něčím nestandardním?

Ne, to určitě není. Zvýšení základního kapitálu je běžným jevem u všech typů obchodních společností. Nejčastěji se k němu přistupuje u společnosti s ručením omezeným nebo u akciové společnosti. Každá obchodní společnost vzniká s nějakým základním kapitálem a v průběhu jejího působení na trhu může dojít k potřebě jeho navýšení. Existuje mnoho motivů, proč se společníci rozhodnout zvýšit kapitál své firmy až v průběhu podnikání, místo aby do ní investovali hned na samém počátku.

Foto: Woodseeds

Se vzrůstajícím nákupem pozemku samozřejmě poměrově roste také zásoba dřevní hmoty společnosti.

Jsou se zvýšením základního kapitálu spojené nějaké výhody?

Zvýšení základního kapitálu s.r.o. přináší větší důvěru obchodních partnerů a samozřejmě mnohem vyšší záruky. Udržení dobré finanční kondice Wood Seeds, s.r.o., je totiž pro majoritního vlastníka úkol číslo 1.

Výběr článků

Načítám