Hlavní obsah

K oslavám Dne sv. Patrika neodmyslitelně patří pivo Guinness

Komerční článek

Mezi národními svátky překračujícími hranice států je i Den sv. Patrika, který připadá na 17. března. Jeho symboly, zelenou barvu a trojlístek, můžete v den oslav vidět po celém světě. Svatý Patrik, patron Irska, je uctíván také pitím čepovaného Guinnessu, který si můžete v den tohoto irského svátku vychutnat i v pražských podnicích.

Foto: Pivovary Staropramen s.r.o.

Připomeňte si sv. Patrika s tradičním irským pivem Guinness

Článek

Muž obklopený mnoha neznámými

Životní příběh mnicha, duchovního a misionáře sv. Patrika je zahalen legendami. Některé tvrdí, že dokázal vzkřísit nebožtíky, jiné o tomto patronovi mluví jako o člověku, který z Irska vyhnal všechny hady. Do současnosti se však nedochovaly žádné důkazy o tom, že by v Irsku v době jeho života tento druh plazů vůbec žil. S jistotou však víme, že se symbolem Dne sv. Patrika stal i zelený jetelový trojlístek, sv. Patrik na něm totiž popisoval princip Nejsvětější Trojice. Zelená barva se nese celým svátkem, zbarvuje se při něm nejen oblečení oslavujících, ale i jídlo a nápoje.

Pivo plné chuti a tradice

Tmavé pivo Guinness, které je známé například svou nasládlou chutí a ikonickou černou barvou, je pojmenováno po svém autorovi, podnikateli Arthurovi Guinnessovi. Právě on výrobu zmíněného alkoholického nápoje v malém pivovaru St. James's Gate v roce 1759 odstartoval. Arthur Guinness to při vaření svého prvního piva sice možná netušil, ale právě on se stal otcem jednoho z v současnosti největších pivovarů na světě.

Nejvíce Guinnessu se vypije právě v Den sv. Patrika

I když je Den sv. Patrika svátkem, který má oslavovat patrona Irska, mnoho tradic spojených s tímto datem se zrodilo v USA, jelikož právě tato země je už po staletí domovem mnoha irských emigrantů. Právě oni zde začali svého patrona uctívat oslavami už na začátku 17. století. Ve velkém se tento svátek slaví dodnes. Dohromady při něm zkonzumuje okolo 13 000 000 pint Guinnessu, což je o 800 % více, než je běžné v jiné dny v roce.

Připijte si na sv. Patrika s legendárním pivem Guinness

Durty Nelly's Irish Bar, The Dubliner Irish Pub, J. J. Murphy's Irish Pub, The Irish Times Bar. V těchto pražských podnicích se letos připravují ty největší oslavy Dne sv. Patrika s čepovaným Guinnessem. V tuzemsku si pivaři přijdou na své i ve zbytku roku, společnost Molson Coors zde totiž běžně prodává druhy Guinness Draught a Guinness Original/Extra Stout. Česko ale zdaleka nebude jedinou zemí, kde si s tímto pivem lidé sv. Patrika připomenou. Milovníci chmelového moku si totiž v den oslav tohoto svátku připijí s oblíbeným Guinnessem po celém světě.

Výběr článků

Načítám