Hlavní obsah

Fotovoltaický ohřev vody NZÚ Light. Pozor na správný výběr sestavy, ne každá firma je solidní

Komerční článek

Oblíbený dotační program Nová zelená úsporám Light nabízí nízkopříjmovým skupinám obyvatel dotaci na pořízení úsporných opatření ke snížení výdajů na energie. A právě podmínky pro získání dotace na fotovoltaický ohřev vody jsou od 17. 1. 2024 daleko přísnější, než v minulosti. Nutno podotknout, že ke zpřísnění pravidel došlo zcela oprávněně.

Foto: Shutterstock

Dotační program Nová zelená úsporám Light

Článek

Dotace z programu Nová zelená úsporám Light je určena pro vlastníky nebo spoluvlastníky rodinných domů nebo trvale obývaných rekreačních staveb. Některá opatření jsou vhodná i pro majitele bytů nebo podílů v bytových družstev. K získání dotace musí platit, že všichni členové domácnosti jsou příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně, nebo domácnost pobírá příspěvek na bydlení či přídavky na děti.

V loňském roce byl velmi oblíbený fotovoltaický ohřev vody, na který se vztahovala dotace 90.000 Kč. Tato dotace byla vyplácena dopředu a v nejčastějších případech pokrývala kompletně náklady na realizaci fotovoltaického ohřevu vody. Jenže řada firem využívala nedostatečně nastavených pravidel dotačního programu a instalovala systémy, které ani zdaleka nebyly schopny plnit kritéria efektivního ekologického zdroje teplé vody. Na problém upozornil nezávislý portál Refsite ve svém reportu.

I to vedlo ke změnám v programu Nová zelená úsporám Light a dd 17. 1. 2024 jsou zveřejněny nové podmínky, ve zkratce:

  • Minimální instalovaný výkon: 2 kWp (navýšeno z 1,5 kWp).
  • Technologie pro optimalizaci (sledování maximálního bodu výkonu „MPPT“).
  • Minimální objem bojleru: Minimální měrný objem zásobníkového ohřívače teplé vody ohřívaného FV systémem – 45 l/kWp.
  • Ochrana proti opaření horkou vodou ze zásobníkového ohřívače (termostatický směšovací ventil, nebo v případě dostatečného objemu zásobníku omezení max. teploty vody provozním termostatem).
  • Automatické přepnutí na druhý (bivalentní) zdroj ohřevu: automatické přepnutí na jiný zdroj tepla a zajištění ohřevu vody při nedostatečném ohřevu ze slunce.
  • Přizpůsobení parametrů solárního systému a topného tělesa tak, aby byl zajištěn dostatečný výkon pro efektivní ohřev vody.

Řada doposud instalovaných produktů už dnes neobstojí

V porovnání nejběžnějších regulací využívaných v instalacích NZÚ Light, kterou vydal server eFotovotlaika.cz, jasně vychází, že řada až doposud instalovaných regulačních jednotek nedokáže nové podmínky programu splnit. Snad jen s použitím další podružné technologie, která ale celou instalaci prodražuje a zesložiťuje.

Foto: eFotovoltaika.cz

Porovnání nejběžnějších regulací využívaných v instalacích NZÚ Light

Přední česká technologická společnost A-Z TRADERS s.r.o., která patří k nejrespektovanějším subjektům na trhu, uvedla na trh regulaci A-Z WATER INVERTER, která dokázala naplnit přísná kritéria NZÚ Light. Tento produkt je tak považován za jedno z nejlepších řešení na českém trhu k realizaci ohřevu vody fotovoltaikou s podporou NZÚ Light. Nabízí jednoduchou montáž a svými vlastnostmi daleko přesahuje minimální kritéria programu NZÚ Light.

Foto: A-Z TRADERS

A-Z WATER INVERTER

Výběr článků

Načítám