Hlavní obsah

Dřevo je stále nejlevnější obnovitelný zdroj energie pro vytápění. Zalesňování intenzivně pokračuje

Komerční článek

Zalesňování holin po vytěžených lesních porostech je náročný a dlouhodobý proces. Obnova lesa do původního či lepšího stavu, než v jakém byl před těžbou trvá roky. Údaje za několik předchozích let však v tomto ohledu přinášejí pozitivní zprávy. Zalesňování bylo rekordní a dlouhodobě se není třeba obávat nedostatku dřeva.

Foto: Pixabay

Zalesňování bylo v několika uplynulých letech rekordní

Článek

Český statistický úřad v létě zveřejnil prostřednictvím svého časopisu Statistika & My souhrnná data týkající se problematiky zalesňování. V loňském roce 2022 došlo k meziročnímu poklesu těžby dřeva a potvrdil se tak sestupný trend z roku 2020. Stále se však pohybujeme v rámci vysokého objemu těžby dřeva související s kůrovcovou kalamitou.

Pozitivní jsou čísla týkající se umělé i přirozené obnovy lesa. Celková zalesňovaná plocha se loni pohybovala na podobné úrovni jako v roce 2021, kdy byla rekordní. V posledních letech se tedy výrazně zintenzivnil proces zalesňování. Je však potřeba si uvědomit, že se jedná o časově velmi náročný proces. Jen od sběru šišek po vypěstování schopných sazenic nových stromů uběhnou 3 až 4 roky.

Dřevo jako obnovitelné palivo

Z opačného úhlu se pak na dřevo můžeme dívat jako na energetickou surovinu. Na první pohled bychom mohli soudit, že činnosti zalesňování a těžby dřeva určeného pro vytápění jdou proti sobě a vzájemně si konkurují, či se dokonce vylučují. Pravdou však je, že oba tyto procesy jdou ruku v ruce, přičemž citlivá a plánovaná obnova lesa s těžbou dřeva přímo počítá.

Pokud nemluvíme o kalamitních stavech, pak lze těžbou a obnovou porostu řídit i ozdravný proces lesů. Staré, poškozené či nemocné stromy se vytěží a na jejich místě vznikne les nový, často i s odolnější skladbou jednotlivých dřevin. Pak můžeme mluvit o dřevě jako o plně obnovitelném zdroji energie a můžeme si dovolit jej používat jako surovinu pro vytápění.

Není spálit jako spálit

Bylo by dobré, kdyby si i koncoví spotřebitelé dřevního paliva uvědomili, jak hodnotný zdroj energie používají, a co všechno předchází chvíli, kdy vezmou do rukou kus palivového dříví a přiloží jej do kotle nebo kamen. Pak musí zákonitě přijít také otázka, jakým způsobem každý jeden kus dříví co nejlépe využít. Jak jej spálit s co největším užitkem, účinností, a co nejdokonaleji.

Foto: Pexels

Dřevo je hodnotný, obnovitelný a dostupný zdroj paliva

A přesně tyto otázky si kladli také v české rodinné firmě na výrobu kotlů BLAZE HARMONY při výzkumu a vývoji moderních zplynovacích kotlů na dřevodřevní pelety. Vznikají tak zde kotle, které svou účinností daleko předčí zastaralé kotle. Spotřeba dřeva je u těchto zplynovacích kotlů až o 50 % nižší oproti starým odhořívacím kotlům. Jejich účinnost se pak běžně pohybuje nad hodnotou 90 %.

Foto: BLAZE HARMONY

Nová výrobní hala BLAZE HARMONY

V BLAZE HARMONY jsou si dobře vědomi, že dřevo není pouhý levný spotřební materiál. Proto se rozhodli, a mají za cíl, díky svým inovativním kotlům udělat ze dřeva – místního, dostupného a obnovitelného paliva – něco výjimečného.

Výběr článků

Načítám