Hlavní obsah

Český lékař přinesl světu kloubní výživu

Komerční článek

Srdečný a obětavý lékař, ale i světový odborník na pojivové tkáně. To byl prof. Milan Adam. Pozitivní účinky kloubní výživy pociťují lidé na celém světě. Sportovci, senioři i lidé, kteří klouby zatěžují prací. Starají se o své klouby, málokdo z nich ale tuší, že za vznik kloubní výživy vděčí právě jemu. Výsledek jeho práce dostal jméno Geladrink.

Foto: CZECH PROMOTION POP! s.r.o.
Článek

Čerstvě vystudovaný doktor Adam dostal na starost horský obvod Vrchlabí. Své práci se věnoval oddaně, a tak za pacienty rád dojel i na lyžích či na kole. Brzy se však musel přestěhovat do Prahy, aby se mohl postarat o své stárnoucí rodiče. Tehdy ještě netušil, jak významná tahle změna bude nejen pro něj samotného, ale pro celý svět.

Začal pracovat v Revmatologickém ústavu, a to předznamenalo celý jeho další odborný život. Začal se do hloubky věnovat výzkumu kolagenu a jeho změnám při revmatických chorobách, jako je artróza, artritida či osteoporóza. Právě kolagen totiž tvoří 70 % sušiny kloubních chrupavek, a tak hraje klíčovou roli v kvalitě našich kloubů.

Začalo to od Adama

Ve Výzkumném ústavu chorob revmatických získával profesor Adam ze své ambulance nesmírné znalosti o revmatických chorobách. Tuto odbornost promítal do svého výzkumu, který u nás neměl obdoby. Díky mnoha stážím v zahraničí mohl své výsledky a nápady konzultovat s dalšími odborníky, kteří patřili rovněž ke světové špičce v tomto oboru. A tak jsme v Československu měli lékaře a vědce skutečně světového renomé, vědce, kterého zvali přednášet na prestižní světové univerzity a do předsednictva významných kongresů.

Foto: CZECH PROMOTION POP! s.r.o.

Vynálezce kloubní výživy Geladrink

Přelomový objev

Roku 1991 spatřila světlo světa profesorova studie ověřující vliv kolagenních peptidů na výživu kloubů. Potvrzovala převratnou myšlenku – totiž že kolagen štěpený na lépe vstřebatelné kolagenní peptidy dokáže vyživit klouby mnohem efektivněji a lze jej přitom doplnit z obohacené stravy. Profesor Adam tak přišel na to, jak nahradit dříve doporučovaných 4,5 kg telecích nožiček denně pouhými 3 až 10 g kolagenních peptidů. Ty obsahují odpovídající množství kolagenu pro výživu pojivových tkání pohybového aparátu. Jednalo se o tak velké zjištění, že dalo celosvětově vzniknout pojmu kloubní výživa.

A tak vznikl Geladrink

Profesor Adam byl ale i člověk praktický, který věděl, že pokud výsledky bádání zůstanou jen v publikacích, nic to nepřinese jeho pacientům. Pro ně přitom byl zpovědníkem, utěšitelem, ale i člověkem, který jim dokázal pomoci a dát naději, že bude lépe. A tak vznikla společnost Orling, která začala vyrábět doplněk stravy Geladrink. Geladrink byl účelně saturován vitamínem C, potřebným pro tvorbu kolagenu v chrupavkách i kostech, a výzkum tak postoupil až k těm, kterým začal pomáhat. Za svůj celoživotní přínos lékařské vědě byl profesor Adam oceněn v roce 2003 cenou UNESCO.

Výběr článků

Načítám