Hlavní obsah

České studenty láká vodík. Příležitosti nabízí plynaři z GasNetu

Komerční článek

Plynárenství stojí na prahu největší transformace od dob průmyslové revoluce. Lídr v tuzemské distribuci plynu, společnost GasNet, má ambiciózní plán: zemní plyn chce postupně nahradit obnovitelným vodíkem. S přípravami na novou éru firmě pomáhají studenti vysokých škol.

Foto: GasNet

Student ČVUT Josef Kubička připravuje s GasNetem Česko na vodík

Článek

Stejně jako elektřina ze slunce nebo větru má i plynárenství svoji obnovitelnou budoucnost. „Plyn je a bude pro fungování celé české ekonomiky klíčový. Dnes plyn zemní, do budoucna pak jeho zelené alternativy v podobě biometanu a vodíku. Plyn díky svým vlastnostem nabízí řadu výhod. Je ideálním médiem pro celoroční uchování i distribuci energie. Narozdíl od elektřiny ho lze skladovat ve velkých objemech,“ vysvětluje Erika Vorlová, členka vedení skupiny GasNet.

Biometan je v ČR velmi perspektivní: umíme si ho vyrobit z biologického odpadu a do roku 2030 by mohl nahradit až 15 % spotřeby zemního plynu pro účely vytápění a silniční dopravy. GasNet připojil ke své síti už tři bioplynové stanice a další jsou v jednání. Firma současně svoji distribuční soustavu systematicky připravuje na vodík, investuje do nových technologií, lidí a vzdělávání.

Školy jako klíč k nízkoemisní energetice

Helena Steinerová z HR týmu skupiny GasNet jedním dechem připouští, že najít odborníky pro transformaci plynárenství není snadné: „Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU, od roku 2017 v průměru okolo 3,5 %. Vnímáme nedostatek zejména plynařů, projektantů a IT specialistů. Odborníci na vodík nejsou.

Pro blízkou budoucnost se proto GasNet zaměřuje na spolupráci s technickými a přírodovědnými školami. Středními i vysokými. „Velmi úspěšný je náš Trainee program, ve kterém se vysokoškoláci stávají na 10 měsíců členy GasNetu a pracují na projektech spojených s inovacemi. K našemu překvapení byl zájem o účast v programu mezi studenty tak velký, že jsme jich oproti plánu přijali dvojnásobný počet.

GasNet tvoří se studenty budoucnost české energetiky

V GasNetu mě překvapila velká motivovanost týmu. Ta pomáhá vodíku razit cestu i přes byrokratičtější těžkopádnost, se kterou se setkáváme mimo firmu,“ říká otevřeně Josef Kubička, student energetiky na ČVUT v Praze a jeden z účastníků Trainee programu.

Cílem programu je, aby se trainees stali plnohodnotnými zaměstnanci GasNetu. „Současně chceme, aby všichni dostudovali, proto studentům nabízíme maximum flexibility. A také inspirace, například v podobě zahraničních exkurzí za vodíkovými technologiemi,“ pokračuje Helena Steinerová.

Její slova potvrzuje studentka ČVUT Jana Kvapilová: „V GasNetu se podílím na řešeních pro skladování vodíku či na přípravě testovacích polygonů. Je to jiný svět, než ten univerzitní a je skvělé, když ho můžu ochutnávat už při studiu.

Díky tomu, že GasNet dlouhodobě investuje do modernizace plynárenské infrastruktury, je jeho síť technicky připravená až na 20% příměs vodíku v zemním plynu. „S trainees systematicky pracujeme na tom, abychom byli na vodík připraveni 100%. Studenti tvoří budoucnost české energetiky s námi. Tady a teď,“ uzavírá Helena Steinerová.

Výběr článků

Načítám