Hlavní obsah

Pohledem Thomase Kulidakise: Ufňukaný propadák

Thomas Kulidakis, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Fiala měl šanci ve svém předem ohlášeném projevu k národu ukázat proměnu politika ve státníka. Napravil by chronický problém naší země disponující mnoha politiky, ale málo státníky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Mohl se postavit k problémům čelem. Pokusit se upřímností napravit zničenou pověst vlády pětikoalice, z jejíchž předvolebních slibů o nové, lepší, čisté, demokratičtější, nekorupční politice zbyl jen námět pro humoristy.

Mohl čestně přiznat, že korupční aférou zklamala pětikoalice i řadu svých voličů, kteří v dobré víře mysleli, že bude lépe.

Mohl se pokusit podat ruku opozici a občanům, kteří vládu nevolili, návrhem na spojení sil k řešení krize politické i hospodářské.

Mohl představit plošná opatření k řešení krize, která na hranici chudoby dovedla už na třicet procent domácností. Když Rakousko zvládá plošný příspěvek a další okolní země zvládají stropovat ceny pohonných hmot a potravin, mohl i navzdory svému ideologickému zakotvení pustit peníze lidem.

Mohl se pokusit usmířit odbory, kterým místo výčitek mohl slíbit vstřícnost. Místo toho mluvil tónem tatínka, který uklidňuje děti poukazem na brzké dovolené a prázdniny.

Bude to stát hodně úsilí a peněz, ale nenecháme vás padnout, řekl Fiala

Domácí

Vymlouval se zase na předchozí vládu, která u moci není přes půl roku. Dokonce naznačil, že závislost na energiích z Ruska úmyslně zvýšila vláda expremiéra Babiše, která byla u moci čtyři roky. Jako kdyby snad předtím nebyla desetiletí vlád po roce 1989, ve kterých dominovala i ODS.

Vymlouval se zase na Rusko, přičemž zapomněl, že to přece byla jeho vláda, v čele s ministrem zahraničí Lipavským, která tak dlouho horovala pro embargo na dovoz surovin z Ruska, až si musela vyjednat výjimku z embarga.

Vrcholem všeho byla rádoby pomoc, kdy podle Fialy peníze nepůjdou lidem, ale energetickým firmám, aby se snížily účty.

Otázka zní, zdali Petr Fiala svým řečem upřímně věří, nebo se jen pokusil odpoutat pozornost od aféry, která otřásla důvěrou veřejnosti už po půl roce jeho vlády.

Pokud Fiala opravdu věří tomu, co říká, pak je to ještě horší, než jsme mysleli, protože se staví do role politika, který je pouze ve vleku událostí. Není hybatelem našeho politického a ekonomického bytí, ale jeho objektem, korouhvičkou zmítanou vichrem událostí, což si nemůžeme dovolit, pokud chceme být suverénní národ určující svůj osud.

Druhá možnost, že chce odklonit pozornost od zapojení STAN a TOP 09 do aféry Hlubuček, vypovídá o politickém cynismu.

Ať tak či onak, takového premiéra nám v těžkých časech byl čert dlužen. Jeho prázdných a nic neřešících ideových floskulí, výmluv a mentorování se ani nenajíme, ani nás nespasí. Měl by požádat Sněmovnu o důvěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám