Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zuby a nehty odpůrců manželství pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželství pro všechny míří v Poslanecké sněmovně do závěrečného čtení. Pokud by bylo schváleno, opustila by Česká republika v tomto ohledu společnost zemí, v nichž v Evropě hraje prim Putinovo Rusko, a přiřadila by se k zemím civilizovanějším včetně mnoha tradičně katolických.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Podobnější údaje lze najít na této webové stránce. Ve středu jsem se na sociální síti, kterou její majitel přejmenoval z Twitteru na X, nad tímto problémem zamyslel. Následně přicházely zajímavé ohlasy.

Někteří katolíci napsali, že všichni katolíci nejsou proti manželství pro všechny. Absolutně vzato mají zřejmě pravdu. Ale málo platné, v současném českém diskurzu vystupují i někteří ústavní činitelé s argumentací, že Bible praví, že manželství je svazkem muže a ženy a přes to nejede vlak. Nebo, s přihlédnutím k jejich archaickému vědomí, přes to nejede povoz tažený koňmi, které pohání pantáta, a panímáma se v chaloupce stará o děti a jídlo.

Když už jsme u Bible, má i toto: „Pýcha předchází pád a namyšlenost zkázu.“ (Přísloví 16:18 B21.)

Nic proti zálibě žít ve 21. století podle knihy, která je sice skvělým literárním dílem, ale rozhodně není sbírkou zákonů. Jen kdyby to tihle jedinci, kteří nechtějí opustit svého koníčka, nenutili ostatním včetně těch, kterým je toto hobby ukradené. A to se mezi českými zákonodárci děje.

Měl jsem v ohlasech i odkaz na to, že Bůh jednou stanovil podobu manželství a nemá se nic měnit. Aniž bych se pouštěl do debat o tom, že žádný bůh neexistuje (což si myslím), omezím se na poznámku, že žijeme v sekulárním státě a bůh je čistě soukromý přítel ochotných jedinců, který nesmí nikomu nic nařizovat s výjimkou těchto jedinců.

Odpůrci manželství pro všechny se zuby nehty drží toho, že svou skrytou či otevřenou homofobii prosadí, i kdyby poslanci SPD padali. Ozvalo se pár jedinců, kteří mají za to, že homosexualita není vrozená nebo že se má a musí léčit. To mi silně připomnělo zahraniční část mé agendy, Rusko, kde budou psychiatři nově muset léčit lidi s „netradiční pohlavní orientací“.

Zubů a nehtů bylo více. Patřily se vší určitostí duchovním potomkům někdejších protivníků ženské rovnoprávnosti, dědicům puritánských nepřátel odhalených kotníků či příznivců omezení práv lidí kvůli rase. Bible, o které tady byla řeč, je skvělý literární památník právě proto, že ukazuje neměnnost povahy určitého typu lidí. Konkrétně mám na mysli toto:

„Ukřižovat!“ zvolali všichni.

„Co udělal zlého?“ ptal se dál.

Oni však křičeli ještě víc: „Ukřižovat!“

Očima Saši Mitrofanova: Prezidentovy úkoly a jejich průběžné plnění

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám