Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Za svou pravdou stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva premiéra nebo prezidenta spojenecké země ve washingtonském Bílém domě je věc symbolická. Pracovní setkání spojenců se neodehrávají veřejně a televizní kamery se k tomu nepřivolávají. Proto pobyt Petra Fialy v hlavním městě USA a jeho schůzky s nejvyššími americkými činiteli mají význam především jako potvrzení českého místa v současném světě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Doma je z toho velká radost. A taky veliký vztek. Kdo má radost? Jsou to lidé, kteří chápou, že pokud se chceš na sebe dívat do zrcadla bez odporu, nesmíš zůstat stranou v době krize. A že populární rozjímání, že nic není černobílé a že nějak bylo, nějak bude, a netřeba plašit, že nám něco hrozí, vyplývá jen ze strachu narušit si duševní pohodlí.

Kdo má vztek? Ti, kteří si vědomě vybrali druhou stranu. A momentálně stojí proti České republice jako státu s jasnou zahraniční politikou. Řečeno slovy písně, tito spoluobčané vědí, že pokud prohrají jejich guruové v čele s ruským diktátorem, může nastat toto:

„Teď přichází tvá chvíle, teď nahrává ti čas.

Tvůj sok poslušně neuhnul a ty mu zlámeš vaz!

Neměl za svou pravdou stát.

Neměl za svou pravdou stát.

Neměl za svou pravdou stát.

Neměl za svou pravdou stát.“

Sok, to by byli oni. Proto tolik skučí po zahlédnutí českého premiéra v oválné pracovně. Ale musí se jim vzdát hold jako přesvědčeným nepřátelům, kteří na rozdíl od měňavek nedoufají, že zlé časy přečkají někde v závětří.

Své pravdy se drží jako uhlířské víry. Proto mohou připomínat, že jejich Gustáv Husák prý taky jezdil za Leonidem Brežněvem do Kremlu a na Krym a jejich Miloš Zeman za Vladimirem Putinem do Kremlu a do Soči.

Že tak jak dnes pomáhá Česko Ukrajině, prý pomáhali oni palestinským a dalším teroristům. Proto mohou vykřikovat, že se prý nic nezměnilo, jen pán, kterému Češi slouží, je jinde.

Všimněte si ale, že sloužili teroristům. Proč? Protože spolu s nimi nenáviděli svobodný svět. To se u této sorty spoluobčanů za dlouhá léta nezměnilo. A také si všimněte, kvůli čemu tehdy sloužili Moskvě (ale dnes jakbysmet!). Kvůli tomu, aby v Čechách, na Moravě a ve Slezsku vládli takoví jako oni. Zpravidla zakomplexovaní neschopové a všehoschopové, které rozežírá závist a zášť k úspěšnějším, ANO.

Spojené státy nejsou vzorem všech ctností. Je možné, že i tam na podzim zvítězí spojenci našich vzteklounů. Ale momentálně, po dvojích demokratických volbách, platí v Česku ta pravda, která je základem existence USA. Proto je to spojenec. A za svou pravdou musíme stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám