Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vy nás ale zásobujete, pane Babiš

Novinky, Alexandr Mitrofanov

„Jdu na sever. Normálně, jo, jdu na sever. A už jdu na jih!“ Česká klasika má odpovědi na mnoho životních situací.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

I tuhle zvládá: Andrej Babiš dlouho působil dojmem, že, ač prapodivnými přískoky, přece jen stále jde na sever. Jeho poslední veřejné výstupy pod názvem Čau lidi však zakládají důvodné podezření, že už jde na jih, pryč od naší reality. Někam ke skřítkům, hejkalům, rusalkám, Klimbě, Krasatině a Krosině a nakonec třeba k Řehoři Samsovi.

Matka Země a otec Slunce již v Průhonicích byli posledně. Dali si kostelecké uzeniny s toastovým chlebem, jogurtík a koblihu a byli s inspekční cestou spokojeni. Přesvědčili se, že je to skutečně jejich klient. Vývoj klientův na sebe nenechal dlouho čekat.

Pokud jste výše uvedenou ukázku ze sbírky Tvorba obzvláště nadaných klientů zhlédli, rád bych upozornil, že jedinec, který se tam předvádí, nemůže vystupovat jako vzor, jednak co se týče olizování špinavého prstu v době pandemie koronaviru, jednak ohledně plnění posvátného hesla našeho pana premiéra Hlavně neblábolit!

Klient by byl neškodný, kdyby byl pod odborným dozorem a prováděl tyto kousky pouze v rámci teatroterapie. Jenže stihl za dobu svého aktivního působení vykonat jiné skutky. Musel se jím zabývat Evropský parlament, který k našemu klientovi vydal speciální rezoluci.

Neobyčejně zajímavou se jeví reakce klientova, který je ve své zemi tak populární, že dělá premiéra. Vládu přiměl, aby tuto rezoluci odsoudila jako vměšování do vnitřních záležitostí. Nikoli klientových, jak by napadlo myslícího člověka, ale prý celé země.

Evropský parlament ve své rezoluci „odsuzuje veškeré potenciální situace střetu zájmů, které by mohly ohrozit plnění rozpočtu EU a podlomit důvěru evropských občanů v řádnou správu peněz daňových poplatníků v Unii“. A „trvá na tom, že osoby odpovědné za zneužívání finančních prostředků EU by měly čelit následkům svých činů a že v případě finančních oprav by nemělo být příslušné břemeno přesunuto na vnitrostátní daňové poplatníky“.

Klient je sice myšlenkami u své švýcarské „astrologičky“, ale základní instinkt ho neopouští. Své prachy do toho dávat nechce! Nech si to všichni zapamatují! Proto do vlastního průšvihu zatahuje celou zemi. Ve světě Řehoře Samsy bychom mohli jako jeden z dalších klientových kroků čekat zrušení voleb. Proč? Protože když se nesmí EU zajímat o osud svých peněz v Česku, nemají co se starat čeští občané o vlastní peníze, které spravuje stát, jehož představitele volí!

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Česká klasika je bohatá. A tak můžeme říci: „Vy nás ale zásobujete, pane Babiš!“ Jen z nesprávného místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám