Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Víno, voda, napravený hříšník a bruslení v politice

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno se hojně používalo přísloví Káže vodu a pije víno v souvislosti s exministrem zdravotnictví Romanem Prymulou a tehdejším prvním místopředsedou ANO a šéfem poslanců hnutí Jaroslavem Faltýnkem. Sešli se v uzavřené restauraci, když se to nesmělo dle vládních nařízení. Jejich moky již vyschly, ale nový proud vody a vína vytryskl na jiné straně politického spektra.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se nechal nachytat při obdobném přestupku. A jeho první reakce nebyla v souladu s tím, jak osobně tepal Prymulu s Faltýnkem před nedávnou dobou. Zaváněla dokonce jistým papalášstvím. Poskytl velkému množství spoluobčanů materiál k rádoby moudrému ušklíbnutí a pronesení: „No jo, padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina.“

Kalousek je i přes rozhodnutí nekandidovat v příštích sněmovních volbách stále jednou z významných tváří TOP 09. Ve Sněmovně a v médiích je jeho úloha nezaměnitelná. Naposledy to předvedl minulou neděli, když proti němu seděl v TV studiu dvojministr Karel Havlíček. Ale týž Kalousek se zachoval v prvních chvílích po novinářském nachytání jako pán veľkomožný. To je prostě fakt.

Navíc se hlásí ke konzervatismu. Když kašle na pravidla rozevlátý revolucionář, ze kterého jako z přezrálé broskve vytéká snaha všechno rozmlátit, patří to k věci. Když ale dokazuje, že nebere vážně pravidla, která platí pro všechny, uměřený konzervativec, to už se blíží konec světa a tradičních hodnot jakbysmet.

Kalousek je mimořádně zkušený politik. Neuplynuly ani dva dny a už se choval jinak. Zveřejnil omluvu, kterou zároveň přednesl ve Sněmovně. Je z toho nakonec příběh o kajícím se a napraveném hříšníkovi, který svedl boj ve své duši s ďáblem pýchy a nehledě na těžké rány zvítězil. Má to takřka biblický formát.

Cožpak není psáno: „Kdyby někdo z vás měl sto ovcí a jednu z nich by ztratil, nenechá těch devadesát devět v pustině a nepůjde za tou ztracenou, dokud ji nenajde? Jakmile ji najde, s radostí ji vezme na ramena, přijde domů a svolá přátele i sousedy: ‚Radujte se se mnou, neboť jsem našel svou ztracenou ovci!‘ Říkám vám, že právě tak bude v nebi větší radost nad jedním hříšníkem, který činí pokání, než nad devadesáti devíti spravedlivými, kteří pokání nepotřebují.“ (Lukáš 15:4-7 B21)

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Miroslav Kalousek v tom prostě umí bruslit. I tu pokutu zaplatí. Takový Faltýnek přišel o funkci prvního místopředsedy ANO, i když se ji stejně chystal opustit. Funkce šéfa poslanců mu ale zůstala. Kalouskovi taky. O politických důsledcích totiž nikdo nemluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám