Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Věčná korupce a prodejci drzých čel

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

V reakci na Gazdíkovu abdikaci se prý Babiš zavázal, že úplně přestane chodit do práce ve Sněmovně. Pro příznivce ANO a jiné čtenáře, které tato věta vyvedla z rovnováhy: to byla satira. I když musím sebekriticky přiznat, že se jako satira na první přečtení jevit nemusela.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Petr Gazdík skutečně rezignoval na funkci ministra školství a na funkci místopředsedy STAN. Andrej Babiš doopravdy raději vyráží mezi své příznivce a potenciální voliče v prezidentském klání, než chodí do práce ve Sněmovně, protože je poslanec a nebyl zvolen putovním praporem. A když nedlí v obytňáku nebo nekřepčí někde na ulici, vypouští různé věty. Teď šíří, že STAN jsou mafiáni.

Když byl generálním tajemníkem ÚV KSSS Leonid Brežněv, podsouvala KGB cizím rozvědkám, které toužily po jeho lejnech, lejna jiného soudruha. Psal o tom ve svých vzpomínkách generálmajor KGB Vjačeslav Kevorkov. Nyní se objevila informace, že FSB šla dál a moč a fekálie Vladimira Putina sbírá a schraňuje sama, aby se k těmto cenným statkům nikdo nepovolaný nedostal.

Babiš by tuto metodu mohl převzít pro archivaci velkého množství svých výroků. Kdysi dávno horlil pro centrální nákupy a distribuci, teď by se to hodilo. Představuji si, jak za Babišem jdou Alena Schillerová a Patrik Nacher, kteří sotva táhnou kufry plné šéfových produktů. Ale to šetření! Už by nemusel otevírat ústa, stačil by pokyn, otevření kufru a hned by se to vyvalilo ven.

Předseda ANO to ale má s šířením svých ničím nepodložených tvrzení jednoduché. Opět totiž běží ve veřejném prostoru debaty, ve kterých se vyskytují pojmy „důvěra voličů“, „deziluze“ apod. Nebere to konce. Přitom žádná „důvěra voličů“, která je sama o sobě iluzí, by správně neměla existovat. Kdyby se nevolilo „s důvěrou“ či „srdcem“, ale pouze menší zlo mezi zly, bylo by po zklamáních.

STAN není ani nemohl nikdy být sborem andělů s běloskvoucími křídly. To nemůže být žádný sbor tvořený lidskými bytostmi, které jsou z definice hříšné, mám-li použít všeobecně srozumitelný termín. Neustálé hledání Panů a Paní Čistých je pouze živná půda pro obratnější lháře a zloděje, kteří se snaží věšet bulíky na nos lehkověrným voličům. Korupce v politice vždy byla, je a bude. Že je odhalen jeden z množství případů, je fajn. Budou další.

Rozhodující by měla být reakce. Když porovnáme tu současnou od STAN a ty předchozí od obžalovaného, ale o to uřvanějšího Babiše, je to nebe a dudy. Ale Babiš a jeho ANO prodávají drzá čela, nikoli pravdu.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Výběr článků

Načítám