Hlavní obsah

Babiš: Rakušan kryje organizovaný zločin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozhodnutí ministra školství Petra Gazdíka (STAN) odejít kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem z vlády bylo podle předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše nevyhnutelné. Babiš, který je obžalovaný a hrozí mu 10 let vězení, to uvedl v neděli na Twitteru. Podle šéfa opoziční Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury je jediným řešením odchod celého hnutí STAN z vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr opozice Andrej Babiš (ANO)

Článek

Podle Babiše je evidentní, že má Gazdík „tunu másla na hlavě”. „Po všech jeho lžích byla rezignace nevyhnutelná. Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba,” uvedl Babiš. Gazdík byl však podle něj jen jedním „chapadlem”.

„Skutečnou hlavou hydry je pan (předseda STAN Vít) Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra,” uvedl.

Tím, že nechává Starosty ve vládě, schvaluje podle Babiše premiér Petr Fiala (ODS) „mafiánské a loupežnické” praktiky STAN.

Babiš aktuálně zvažuje, zda oznámí kandidaturu na post prezidenta republiky. Své rozhodnutí učiní zřejmě až na podzim, tedy poté, co v září předstoupí před soud v kauze Čapí hnízdo, kde je obžalován spolu se svou bývalou poradkyní z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. Hrozí jim až desetileté vězení.

Ministr Gazdík podal demisi

Domácí

Fialu kvůli aktuální korupční aféře na pražském magistrátu kritizuje také šéf opoziční SPD Tomio Okamura. Premiér nese plnou odpovědnost za vládu a strká hlavu do písku, uvedl. „Neumí se k situaci postavit čelem a chování představitelů STAN po celou dobu toleruje,” uvedl Okamura.

Starosty označil Okamura za „politicko-kšeftařský projekt”. „Jeho vrcholní představitelé jsou součástí organizovaného zločinu a napojení na mafii. Nikdy neměli být ve vládě, takže jediným řešením je odchod celého STAN z vlády,” uvedl.

Fiala ocenil Gazdíkovu demisi jako výraz změny politické kultury

Domácí

Anketa

Myslíte si, že by kvůli napojení některých členů hnutí STAN na organizovaný zločin měl rezignovat ministr vnitra Vít Rakušan?
Ano
72,9 %
Ne, problém vyřešil dostatečně
24,6 %
Nevím
2,5 %
Celkem hlasovalo 27950 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám