Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vakcína jménem Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marika Gombitová zpívala smutnou písničku o starém cirkusovém koni. Jsou v ní slova: „Starý je a v jeho hrive padajú už snehy clivé. Rozblikané svetlá slávy nemenil by za hrsť trávy.“ Písnička je o tom, že kdo si jednou zvykne dělat to, co umí, na veřejnosti, těžce se smiřuje s odchodem. Koník v tomto melancholickém díle už prostě nemohl dál věkem a sešlostí, a tragédie spočívala v tom, že by tolik chtěl žít naplno jako kdysi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Náš příběh ale tak smutný není. Miroslav Kalousek sice překročil šedesátku, ale starý podle moderních kritérií není, a už vůbec není starý politik. Stačí kouknout na zaoceánské duo Joe & Donny. Přitom je Kalousek mimo politické dění. Tedy byl.

Rozbor příčin, proč se rozhodl zasáhnout do hemžení na politické scéně kandidaturou do Evropského parlamentu za TOP 09, bych nechal na jindy. Ostatně se může každý na Twitteru přejmenovaném na X zeptat Kalouska napřímo. Jiná věc je, jestli odpoví, ale zeptat se můžete.

Pracovní hypotézy pro ty, kteří by nemohli číst dál bez pochopení smyslu Kalouskových kroků, jsou následující. 1. Chce všechny naštvat a ukázat, že mu v umění politického boje nesahají po kotníky. 2. Po drtivé ekonomické kritice současné vlády udělal další logický krok a chce se sám zapojit do jejích struktur, aby předvedl, jak se to dělá, i kdyby to bylo v Evropském parlamentu, do kterého, upřímně řečeno, vzhledem k předchozím tématům své činnosti patří asi jako panic do bordelu. 3. Startuje další díl své politické kariéry a jen potřebuje upoutat pozornost. 4. Je znuděný. Rozblikané svetlá slávy nechce meniť za hrsť trávy.

To je venkoncem pro současnou koalici jedno. Má tady prostě jedinečnou šanci, jak přesvědčit své, a nejen své, voliče, že dokáže dělat politiku podle pravidel, která platí dávno a kvůli současnému vývoji budou platit čím dál více. Smyslem politiky je podle tohoto modelu vyřadit protivníka prostřednictvím chvatů, hmatů, chirurgických řezů, a když to publikum nevidí, i kopnutím do koulí (je-li to muž).

Vakcína se vpravuje do organismu, aby si vytvořil mechanismus obrany proti konkrétnímu onemocnění bez toho, aby skutečně onemocněl. Jestliže chce vláda a především SPOLU porazit v nadcházejících bitvách Babiše, Okamuru a další samumy, musí zvládnout vakcínu jménem Kalousek. Pokud nebude schopna tahy tohoto zkušeného harcovníka odrážet a jeho samotného coby hrozbu rozložení jejich jednoty neutralizovat, pak si se samumem neporadí, neboť ji odnese tento středně silný větřík.

Zatím ovšem vede Kalousek 1:0.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám