Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Tak nám odešel Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Tak nám odešel Babiš,“ řekla posluhovačka panu Švejkovi. „Kterej Babiš, paní Müllerová?“ otázal se Švejk, „já znám dva Babiše. Jednoho, ten je sluhou u drogisty Macrona a vypil mu tam omylem láhev nějakého mazání na vlasy místo koňaku, a potom znám ještě Babiše, co rozváží ty respirátory. Vobou není žádná škoda.“ „Ale, milostpane, myslím pana milionáře Babiše, toho z Čapího hnízda, toho hubenýho, nábožnýho.“ „Ježíšmarjá,“ vykřikl Švejk, „to je dobrý.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Dál to nebylo tak dramatické, světovou válku to nevyvolalo a naštěstí vyvolat ani nemohlo. Příliš malý formát odešel z aktivního politického života. Tedy sám to tak tvrdí. Už nám říkal spoustu věcí, ale nakonec to dopadlo úplně jinak. I proto vypadalo rozloučení s Babišem například takto:

Babiš se tedy podle vlastních slov stahuje do pozadí. Tvářemi ANO jmenovalo předsednictvo hnutí Alenu Schillerovou a Karla Havlíčka. Jestliže někdo chce namítnout, že tvářemi čehokoli se lidé stávají na základě oblíbenosti vydobyté prací a nesporným talentem, nechť nechá na hlavě. V ANO se tváře jmenují. Přinejmenším ty přední. O zadních zatím řeč nebyla.

Babiš na údajnou rozloučenou s aktivním politickým životem vyhlásil boj dvěma stranám, z nichž jedna ve Sněmovně je a druhá není. Zároveň se velmi jemně, jak je jeho dlouhodobým zvykem, vyjádřil o předsedech těchto subjektů, Tomiovi Okamurovi z SPD a Michalu Šmardovi z ČSSD. Něco jako že jsou zrádci nebo tak. Obvyklá miloučká babišština. Starý krokodýl na údajném odchodu pak otevřel tlamu a láká na její obsah voliče zmíněných stran.

Havlíček, který má být šéfem stínové vlády ANO, v mžiku navázal, když kopl do EU a současné vlády, k čemuž iniciativně vymyslel neexistující termín progresivitismus, a ujistil současné a budoucí voliče ANO, že jejich vodítkem bude zdravý selský rozum. Logicky by se v dalším vývoji měly objevit věci jako Kinder, Küche, Kirche a samozřejmě Blut und Boden. Cesta k získání voličů SPD jinudy nevede.

Mně se osobně moc líbilo, jak na středeční tiskové konferenci hřímala o bídě, která sužuje občany, pěstěná teta Alena z Instagramu a o kladných hodnotách vyznávaných ANO mluvil muž s kalným pozadím. Schillerovou a fotky s pávem zná každý, kdo na to má žaludek. O Havlíčkovi se lze dočíst v domácích souvislostech tady zde zas o jeho vazbách na Rusko.

Zbývá otázka, na kterou odpoví čas. Doposud se politika ANO řídila anometrem. To je přístroj, který zkoumal a sděloval členům a funkcionářům, jak to vypadá v Babišově anusu. Bude to teď jinak?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám