Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rukavice dolů? Kdoví jestli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem v pondělí napsal na sociální síť jeden svůj názor, měl jsem za to, že se někdo ozve, ale žádnou velkou intenzitu jsem nečekal. Překvapivě však se mnou souhlasilo několik stovek lidí, celkově by to mohla nakonec být necelá tisícovka. S čím vyjádřili souhlas?

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Když se dívám na úplně jiný styl, kterým postupuje Tuskova vláda, tak se jen utvrzuji v názoru, že Fialova strategická snaha v žádném případě nenaštvat voliče ANO a SPD byla zásadně chybná.“ Pro ty, kteří nesledují polskou politiku: koaliční vláda Donalda Tuska, která vzešla z podzimních voleb 2023, postupuje při čištění Augiášových chlévů, které v zemi nechala předchozí vláda PiS ovládaná Jarosławem Kaczyńským, mimořádně energicky a nebere ohled na případně zraněné city politických protivníků ani jejich voličů.

Tuskova vláda má v porovnání s vládou Petra Fialy těžší pozici. V polské vládní koalici je řada větších i menších politických subjektů, což dělá programovou, ale i osobní koordinaci složitější. A také je Tuskův kabinet vystaven konfrontaci s prezidentem republiky, který hraje v tričku PiS.

Ne, nezapomněl jsem, že Fialova vláda také vznikala za prezidentování Miloše Zemana, který sice neměl žádné stranické triko, ale nosil kaftan kremelského střihu, v němž se vyžíval coby kazišuk demokracie. Také víme, jak tento rébus vyřešili v Česku. Angažovali Pavla Blažka, přítele Martina Nejedlého, vláda vznikla, Zeman odešel do politických věčných lovišť, ale pachuť a Blažek zůstali.

Tusk jde proti prezidentu Andrzeji Dudovi s otevřeným hledím. Žádná předpodělanost, natož podělanost. Zákon je na prvním místě. Ano, může z toho být další napětí a konflikty, protože PiS je partaj s duchem Donalda Trumpa, pokud jde o dodržování pravidel. Jen, na rozdíl od Česka, nesmrdí Tuskovi žádná mrtvola ve skříni (smrdí proto, že podobu kostlivce ještě nestihla nabýt).

Ta česká mrtvola je strach současné vlády dát najevo svým protivníkům a jejich voličům, že tady nejsou pro ně. Naopak, jsou proti nim a udělají vše v rámci práva, aby tito lidé, které už Česko zažilo, nikdy neřádili nahoře ve vládě a dole ve státních strukturách. Nic takového Fialova vláda neumí a zdá se, že ani nechce. Tedy především její předseda.

První vlaštovka jiného přístupu se ale objevila v pondělí.

Vít Rakušan rozvádí, o co konkrétně se bude pokoušet, na své webové stránce. Vypadá to jako pokus dát rukavice dolů a konečně přitvrdit.

Snad. Slíbil sice ve videu, že to Fialovi řekne, ale výsledek neznáme. Aby se nakonec nebil předseda STAN sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám