Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rok přetahování gumového lana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2023 bude těžký. Je podle mě lepší být připraven na nadcházející události. Pak se tam vměstná i určitá naděje. Pokusím se vysvětlit, co mám na mysli.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Vývoj světa v zahájeném roce si představuji jako přetahovanou. Lano je gumové, tudíž se může roztahovat a vracet se do původní polohy. Vše záleží na úsilí soupeřících týmů. Členové týmů se neshodnou tak zásadně, že mezi nimi panuje nepřátelství. Proto bude výsledek přetahované určovat, kam se pohne svět v dalších letech. Kdo proti komu stojí? Zde si dovolím vypůjčit si pojmy od publicisty Jiřího X. Doležala, protože bych lépe než on současnou konfrontaci nepopsal.

Doležal uvádí: „Naše euroatlantická civilizace zeměmi napříč vygenerovala asi třicet procent ANTI lidí, častěji chudších, méně vzdělaných, žijících na venkově, často lidí, co se vnímají jako etnická menšina, kteří jsou PROTI. A sami sebe vnitřně prožívají jako neúspěšné. Různé studie pak ukázaly, proti komu jsou: Proti těm, kdo pro ně představují oficiální autority.“

Přetahovaná tedy na celém světě vypadá následovně: za jeden tým táhnou lidé, za druhý ANTI lidé. To neznamená, že to nejsou lidské bytosti nebo že mají být omezena jejich práva. Znamená to pouze, a to na základě ověřených činů těchto ANTI lidí, že jejich vnitřní vnímání světa jako arény, kde se prohánějí ti úspěšnější, pochopitelně na jejich účet, logicky vede k závěru, který již zformuloval v rozhovoru s ruským diktátorem Putinem jejich bývalý guru Miloš Zeman. A sice, že úspěšných je příliš mnoho, je třeba je likvidovat.

Přetahovaná sice probíhá v celosvětovém měřítku, ale zahrnuje i naše (a kterékoli národní) domácí zápolení. Je skvělé, že během loňského roku se v Česku vytvořila pevná skupina lidí, kteří chápou, oč v tomto zápase jde a že se nejedná o žádnou malou potyčku, nýbrž o existenční boj. Zároveň však je tady spousta jiných, kteří sice neodjeli k nepříteli do Ruska, ale pomáhají mu tím, že okopávají kotníky členům svého formálně domácího týmu. Domácího opravdu jen formálně. Ve skutečnosti tito ANTI lidé tvoří část nepřátelských sil.

Rok 2023 bude ve znamení této přetahované. Výsledek není předem dán. Významná etapa domácí části souboje proběhne už v lednu, první poločas za méně než čtrnáct dnů. Nový český prezident posílí buď jeden, nebo druhý tým. Pokud to nebude tým ANTI lidí, o něco větší bude naděje, že se rok může stát přelomovým, kdy se na druhé straně začnou kácet postavy a postavičky a skončí to zpropadené natahování gumového lana, které lidem tolik leze na nervy.

Reklama

Výběr článků

Načítám