Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Putin nepotřebuje armádu, aby se vplížil na Západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje téměř stoprocentní jistota, že Vladimir Putin nezná dílo Jana Vodňanského. Přesto vzkřísil v ruských podmínkách mistrův proslulý název fiktivního obrazu Královna Alžběta beseduje s traktoristy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

V roli traktoristů vystoupili ruští váleční letci, které Putin coby monarcha navštívil na jejich základně. Kdo umí rusky, snadno se přesvědčí, že nepřeháním.

V češtině obsah Putinových slov najdete tady. Stojí za pár poznámek také proto, že zmínil Česko. Je to názorná ukázka, jak Kreml oblbuje lidi, kteří situaci nesledují.

Putin se tvářil jako oukropeček, když mluvil o tom, že agresivní NATO má takové výdaje na zbrojení, že nešťastné Rusko s jeho nepatrnými možnostmi nikdy do střetu s Aliancí nepůjde. Odložme si tady informaci, že v ruském státním rozpočtu tvoří letos jen přiznané výdaje na válku 29,4 procenta, a sociální výdaje 21,1 procenta.

Putin nakreslil obrázek frontálního střetu ruské armády a armád NATO a označil ho za nesmysl, protože Rusko by nemělo šanci. Jenže Kreml touto cestou jít ani nehodlá. Není tajemstvím, že v ruském veřejném prostoru už léta koluje plán, jak dosáhnout cíle, jímž je navrácení území, která kdysi patřila pod Varšavskou smlouvu. Střet armád v tom nefiguruje.

Stěžejní postup, jak se vrátit do někdejších vazalských států a opět je dostat do stavu podřízenosti, vede jinudy a úspěchy dosažené Kremlem bez vojenské síly vidí dnes každý člověk bez klapek na očích. Pokud jde o Česko, musel by občan naší země být vyloženě slepý, hluchý, a navíc ještě blbý, aby si nevšiml, jak velké vítězství slavil Putin v nedávných parlamentních volbách na Slovensku.

Nemusel přitom překročit slovenskou pozemní hranici jediný ruský tank a ve vzdušném prostoru se neobjevilo jediné ruské letadlo ani raketa téže provenience. Zemi otočili směr Moskva sami slovenští voliči, kteří vytáhli na vrchol známou firmu Roberta Fica, u kterého nešlo pochybovat, že půjde na východ.

Tendence považovat Putina a jeho pomocníky za primitivní mužiky, se kterou se často v českém veřejném prostoru setkávám, je scestná. Už od dob KGB měla ruská státní moc důkladně nastudovány všechny společnosti, které chtěla ovládat.

Na Slovensku použila historicky zakotvené národovectví, které se vidí v slavjanofilském splynutí s Ruskem. V Česku pracuje se sortou obyvatel, kteří touží po „klidu na práci“ a „míru“.

Putin přitom v nedávném televizním rozhovoru překvapivě nemlžil, když k strategii a taktice Kremlu, jak dosáhnout převahy na Západě bez použití vojenských prostředků, uvedl: „Nehodláme tam iniciovat žádné rozkoly. Vždyť to provedou sami brilantně. Ale bezpochyby budeme usilovat o naplnění našich zájmů.“

Reklama

Výběr článků

Načítám