Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Podzim úzkosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha Johna Steinbecka se v českém překladu jmenuje Zima úzkosti. V originálu je to ale Zima naší úzkosti. Letošní podzim bude v politickém smyslu podzimem úzkosti. Přesněji řečeno, podzimem naší úzkosti. Kdo jsme „my“, pokusím se vysvětlit dále.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

V Česku se tento podzim volby konat nebudou. Zato se bude volit ve dvou sousedních zemích a mezi odborníky panuje shoda, že půjde o zlomový okamžik pro Slovensko i pro Polsko.

Aniž bych zacházel do detailů politické situace u obou sousedů, připomenu, že za určitého výsledku jejich voleb je velmi pravděpodobný trend, na jehož konci je podřízenost Moskvě v roli jejího trojského koně v EU a NATO v jednom případě a pokračování v kurzu, který staví na xenofobii a dalších nízkých pudech ve prospěch vládnoucí hyperkonzervativní vrstvy v případě druhém.

Nesmí se zapomenout, že jeden kremelský trojský kůň už v EU a NATO řehtá delší dobu a čerstvě oznámil, že má v plánu takto ržát do roku 2034. Nás se to týká více než kohokoli jiného. Chcípající kobyla V4 má totiž stále své místo také v české stáji. Pokud podzim vyvolá úzkost, bude Česká republika v této sestavě obklopena státy, které nebudou s jejím politickým zřízením kompatibilní.

Rakouský a německý soused to jistí? Jenže v Německu roste strana, jejíž předsedkyně se fakticky přihlásila k nacistickému státu. Rakousko nakupuje plyn z Ruska a nehodlá s tím přestat, čímž financuje ruskou válku proti Ukrajině.

Nepřipomíná vám to, vážené čtenářky a vážení čtenáři, postavení Československa před 90 lety? Možná se kdekdo už chystá napsat pod článek, že autor přehání a ničemu nerozumí, protože není historik. Nechte ale na hlavě.

S renomovaným historikem jsme se právě na toto téma bavili a archiv České televize má naši debatu k dispozici. Představte si, že zmíněná diskuse o tom, že se mohou vrátit 30. léta 20. století, proběhla už před patnácti roky…

Až tehdejší pořad zhlédnete, jistě vám zůstane v paměti poznámka docenta Jaroslava Šebka, že pokud se nový cyklus útoků na demokracii odehraje v 21. století, může mít mnohem horší následky než to, co se stalo ve století dvacátém. Po patnácti letech od této prognózy vidíme, že byla správná.

Jaroslav Šebek tehdy řekl, že agresivnímu populismu, který přerůstá v autoritářství, může čelit jenom občanská společnost. Minulé sněmovní a prezidentské volby doložily, že občanská společnost v Česku už je. To ona může říct: Nadchází podzim naší úzkosti. A zima. A jaro. A léto. Hned tak to neskončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám