Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Piráti vyrazili na zteč. Jaký je cíl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické konflikty se dobře demonstrují skrze střety konkrétních lidí. Řeč bude o vládní krizi, kterou nastartovali Piráti hlasováním o důvěryhodnosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Střet proběhl v pondělí večer na obrazovce České televize v pořadu Události, komentáře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zúčastnily se: za Pirátskou stranu europoslankyně Markéta Gregorová, za ODS poslankyně Eva Decroix. Chci paní poslankyni za ODS poděkovat. Jako kdybych se vrátil o téměř třicet let zpět, kdy se odevšad linul nenapodobitelný hlas Václava Klause staršího s výraznou intonací a neskrývaným vnímáním světa, které zachytil dobový vtip: „Jaký je rozdíl mezi Bohem a Klausem? Bůh si o sobě nemyslí, že je Klaus.“

Paní Decroix nejen opakovala dikci, která mi tolik připomněla mládí, ale ani si se svým vzorem nezadala v peskování kohokoli, kdo si dovoluje myslet a jednat jinak. A když v závěru přešla do módu Pavlač, kde vítězí ten, kdo skáče protivníkovi do řeči a řve hlasitěji, vstoupila do hájemství současných manýr ANO. Na rozdíl od ní byla Pirátka Gregorová kultivovaná. To si jen poznamenejme, může to posloužit jako vodítko v chápání konfliktu.

Ostatně sám Blažek použil stejný styl, v němž je člen ODS z definice hodnotnější než nějaké pirátisko.

Teď je na čase připomenout, s čím přišli Piráti a co se jim na Blažkovi nelíbí. „Celostátní fórum Pirátů dnes (v pondělí) schválilo usnesení, podle kterého z pohledu členské základny setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení reaguje na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých bylo v posledních měsících informováno protikorupčními organizacemi a investigativci.“

Piráti vyrazili na zteč. Eva Decroix za ODS říkala, že nemají důkazy. Ale tady nejde o justici, nýbrž o politiku (dovolím si na chvíli poučující tón v duchu ODS i já). Blažek je vysoce nedůvěryhodná postava Fialovy vlády zdaleka nejen pro Piráty. Dokonce existují i důkazy, ač se netýkají přímo jeho činnosti v resortu. Blažek poctil návštěvou schůzi prokremelských dezinformátorů, čímž navázal na svou někdejší akci v zájmu Kremlu.

Piráti nechtějí být ve vládě s Donem Pablem, jak se Blažkovi přezdívá. Petr Fiala se může odmlčet, nebo všechno popřít. Může to pak skončit i tím, že vláda nebude mít 108 (s Ivo Vondrákem 109), ale 104 (105) poslanců a Piráti zůstanou mimo. A až se bude hledat strana, která neuvažuje o holportu s Babišem, jako když se najdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám